Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, cere Ministerului Transporturilor transparență și comunicare privind strategia națională de transport!

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a transmis o scrisoare ministrului transporturilor prin care cere transparență și o mai bună comunicare în ceea ce privește strategia națională de transport.

Europarlamentarul Maria Grapini specifică în scrisoarea trimisă ministrului transporturilor că în raportul Curții de Conturi Europene, România este menționată la întârzieri în construcția autostrăzii A1 cu o lungime de 582 km din cauza birocrației privind autorizațiile de construcții, fiind necesară o autorizație de construcție pentru fiecare 7 km și o autorizație de mediu pentru fiecare 26 km.

Mai mult decât atât, Curtea de Conturi Europeană apreciază că în construcția autostrăzii A1 din România este o utilizare suboptimă a fondurilor UE.

În finalul scrisorii, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, întreabă ministrul transporturilor, pe bună dreptate, care este strategia națională în domeniul transportului pe cale ferată și rutieră:

„Având în vedere aceste lucruri și faptul că termenul inițial a fost depășit și există pericole să se depășească și termenul reactualizat, puteți să prezentați care este strategia națională în domeniul transportului pe cale ferată și rutieră, astfel încât România să poată beneficia de conectare conform TEN- T?”

Ministrul transporturilor, Lucian Bode, răspunde printr-o scrisoare în care spune că Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a elaborat un Plan Investițional ce acoperă perioada 2021-2030, în cadrul acestuia fiind transpus necesarul investițional aferent tuturor modurilor de transport: rutier, feroviar, metrou, aerian, naval.

Ministrul Transporturilor mai spune că investițiile dedicate sectorului de transport sunt orientate spre continuarea investițiilor demarate în perioada 2014-2020, având ca obiectiv principal finalizarea coridoarelor rețetei TEN-T centrale ce tranzitează România, respectiv Rhine-Dunare și Orient/East Med, prin realizarea tronsoanelor lipsă, precum și dezvoltarea și modernizarea rețelei primare de drumuri și căi ferate care asigură conectarea la rețetele TEN-T, contribuind astfel la crearea premiselor pentru dezvoltarea economică locală și regională, Planul Investițional include, de asemenea, și măsuri cu caracter orizontal, cum ar fi protecția mediului, siguranța pe toate modurile de transport, alimentarea cu combustibili alternativi, eficientizarea serviciilor de transport și dezvoltarea terminalelor intermodale.

În scrisoare, ministrul transporturilor specifică că valoarea totală a investițiilor necesare în următorii 10 ani pentru sectorul de transport este de aproximativ 77, 9 mld. euro.

Aceste informații ar trebui să fie transparente și să existe o mai bună comunicare din partea Ministerului Transporturilor în ceea ce privește strategia națională de transport.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.