Liberalul Dumitru Oprea: Alfabetizarea educaţiei online, indiferent de vârstă!

0

Omenirea s-a adaptat la tehnologiile evoluţioniste încă de la începuturile existenței sale, fie că vorbim astăzi despre banala roată sau despre când s-a făcut trecerea de la lumânări la becul electric.

Adaptarea este permanentă, dar aproape niciodată nu este ușoară. Îmi amintesc că atunci când eram elev, pixul reprezenta ceva spectaculos. Noi aveam doar o peniță boantă, fără toc. Făceam cerneala din cenușă și nu era tocmai cel mai curat mod de a scrie, mai ales că nici hârtia nu era de calitate. Când o colegă a venit la școală cu un pix, am fost fascinat.

Așa cum eram eu atunci, începător în ceea ce privește tehnologia pixului, așa sunt acum copiii când vine vorba de învățământul online.

Sunt convins că se vor face pași și mai departe, până la realitatea virtuală şi cea augmentată, până acolo încât sala de clasă să fie reprodusă virtual, iar învățământul să se bazeze exclusiv pe noile tehnologii.

Copiii sunt mai „digitalizați” decât părinții și bunicii lor, o spun cu toată responsabilitatea. Inițierea în analiză şi programare, dar și utilizarea tehnologiilor informaţionale trebuie să fie începute chiar de la grădiniță, așa cum se întâmplă, de exemplu, în SUA.

Repet, copiii noştri nu au probleme, ci au sistemele în care ei trăiesc. Modul cum este organizat sistemul de educație, cum sunt selectați dascălii și cum se implică aceștia în procesul de învățare sunt principalele cauze ale degradării educației în România.

Astăzi, copiii nu sunt învățați în așa fel încât să aibă rezultate mai bune. Dar potențial există, elevii sunt ca niște depozite, iar cadrele didactice şi părinţii lor au datoria să le umple cu cunoștințe. Pe care să le aranjeze corect. Sistemul trebuie să se schimbe rapid, pentru că România a pierdut deja mai multe trenuri.

Școala românească trebuie să se acomodeze cu ideea că a venit vremea unor schimbări radicale. Este pentru binele copiilor noştri ca şi părinţii, şi bunicii lor să învețe noile tehnologii online de educație.

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL de Iași
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.