Iohannis, premiu prestigios în plină pandemie de COVID-19

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Germania, Premiul „Otto cel Mare” pentru anul 2020 („Kaiser-Otto-Preis 2020”).

Distincţia constă într-o plachetă lucrată de către unul dintre cei mai renumiți realizatori de medalii din lume, profesorul Bernd Göbel. Iohannis a primit medalia din partea primarului general al oraşului Magdeburg, Lutz Trűmper.

„Ca primar al Sibiului sau ca Președinte al țării dumneavoastră și reprezentant ferm al Europei, premisa acțiunilor dumneavoastră a fost întotdeauna că dezvoltarea și prosperitatea României sunt indisolubil legate de dezvoltarea și prosperitatea Europei. Astăzi ne exprimăm mulțumirea, acordând Premiul Kaiser Otto al orașului Magdeburg unui laureat demn, unui mare european și unui prieten apropiat al țării noastre: Președintele Klaus Iohannis”, a declarat șeful diplomației germane, Heiko Maas.

La rândul său, preşedintele Iohannis a adresat mulțumiri șefului diplomației de la Berlin, precum și autorităților locale și regionale germane pentru conferirea prestigioasei distincții. Klaus Iohannis a declarat că primeşte acest premiu european în numele românilor, care susțin cu entuziasm cauza europeană, precum și valorile și principiile care unesc astăzi cetățenii Europei.

În discursul susținut după primirea premiului, Klaus Iohannis a afirmat că actuala criză cu care se confruntă omenirea „a arătat că suntem interdependenţi nu numai în interiorul Uniunii, dar şi în raport cu mediul global”.

„Pe acest fond ni s-a întărit convingerea că trebuie să consolidăm legătura transatlantică, care este de importanță vitală pentru noi și reprezintă fundamentul civilizației occidentale. Uniunea Europeană și SUA fac parte din aceeași comunitate de valori, iar ceea ce apropie cele două maluri ale Atlanticului este mult mai important și profund decât diferențele din prezent”, a subliniat președintele.

În viziunea Președintelui Klaus Iohannis, distincția reprezintă astfel o reconfirmare a crezului permanent al României într-o „Europă unită în pace și democrație”, precum și un îndemn „de a transmite mai departe cetățenilor români, tinerilor în primul rând, convingerea că împreună vom reuși să depășim multiplele provocări ale lumii de astăzi”. Președintele României a mai arătat că premiul oferă „prilejul rememorării contribuției Împăratului Otto şi dinastiei Ottoniene la istoria medievală europeană”, reprezentând totodată o ocazie de a reflecta la „viitorul Uniunii Europene”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.