Incep audierile in comisiile parlamentare. Liberalii si-au desemnat ministri „de top” in Guvernul Citu!

În urmă cu puțin timp, premierul desemnat Florin Cîțu a ajuns în Parlamentul României alături de liderul PNL Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților. Au fost depuse listele cu noii miniștri și curând vor începe audierile în comisiile de specialitate. Se așteaptă să fie niște audieri-maraton, miniștrii desemnați urmând să ajungă, rând pe rând, în fața acestor comisii. Cîțu și-a exprimat speranța că noul Cabinet va fi învestit chiar astăzi, când este așteptată și prima ședință de guvern. 

Lista miniștrilor din noul Executiv, precum şi programul de guvernare, au fost depuse la Parlament în această dimineață, în jurul orei 8:00, iar şedinţa Birourilor permanente reunite va avea loc între orele 9:00 şi 10:00.

La finalul ședinței Biroului Permanent National al PNL de marți seara, Florin Cîțu, declara: Urmează audierile în comisii, cred că încep la ora 10 sau 11, cel târziu. Planul nostru este de a avea votul în plen, începând cu ora 18 și să fie depus jurământul.”

Vă reamintim că PNL și USR-PLUS au stabilit, marți seara, listele finale cu miniștrii care vor face parte din viitorul Guvern condus de liberalul Florin Cîțu. UDMR a prezentat lista cu miniștrii săi de luni seară. Cabinetul Cîțu va avea 22 de membri, inclusiv premierul, pe lângă șeful Cancelariei premierului, și 19 ministere.

Posibil calendar de învestire a Cabinetului Cîțu: Cel mai probabil, Guvernul de centru-dreapta va fi învestit astăzi, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, marți seară la Parlament. Potrivit procedurii, premierul desemnat trimite la Parlament LISTA membrilor Executiv și Programul de guvernare al coaliției celor trei partide PNL, USR-PLUS și UDMR. Birourile permanente reunite ale celor două Camere vor stabili calendarul exact al învestirii noului Executiv, fiind vorba atât de auderile din comisiile de specialitate, cât și de votul în plenul reunit.

GUVERNUL Florin Cîțu

Prim-ministru – Florin Cîțu (PNL)

Șeful Cancelariei Prim-ministrului – Victor Giosan (USR PLUS)

Vicepremier – Dan Barna (USR PLUS)

Vicepremier – Kelemen Hunor (UDMR)

Miniștrii PNL (9)

Ministerul Apărării Naţionale – Nicolae Ciucă

Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu

Ministerul Finanțelor Publice – Alexandru Nazare

Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode

Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan

Ministerul Energiei: Virgil Popescu

Ministerul Agriculturii: Adrian Oros

Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu

Miniștrii USR-PLUS (7)

Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene – Cristian Ghinea

Ministerul Transporturilor – Cătălin Drulă

Ministerul Sănătăţii – Vlad Voiculescu

Ministerul Justiției – Stelian Ion

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Ciprian Teleman

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Claudiu Năsui

Miniștrii UDMR (3)

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației – Cseke Attila

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Tánczos Barna

Ministerul Tineretului și Sportului – Novak Eduard.

Marți seară, liberalii au decis, la sediul din Modrogan, după două ore de ședință a Biroului Politic Național al partidului cui revine fiecare din cele nouă ministere. Discuțiile au fost destul de aprinse, motivul disensiunilor reprezentându-l modul în care liderul Ludovic Orban a purtat negocierile privind distribuirea portofoliilor, mai exact, cedarea unor portofolii-cheie în favoarea partenerilor de coaliție de la USR-Plus. Discuțiile s-au finalizat după miezul nopții prin votul dat listei de ministri propuse de Cîțu, care a primit 63 de voturi ”pentru”, 2 voturi ”împotrivă” și 5 abțineri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.