Sindicatele din Învățământ amenință cu ample proteste la începutul lui 2021

Federaţiile sindicale din învăţământ FSLI şi „Spiru Haret” anunţă proteste după ce Guvernul a decis să amâne a doua oară majorările salariale.

După FSLI, şi membrii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au solicitat conducerii organizaţiei sindicale să înceapă demersurile pentru organizarea de acţiuni de protest, în cazul în care guvernul nu va decide, până la adoptarea Legii Bugetului pe 2021, majorarea angajaţilor din învăţământ.

„Le transmit, cu această ocazie, membrilor Guvernului şi Parlamentului României ca au timp până la aprobarea Legii Bugetului să facă analize, studii, audit în sistem. În condiţiile în care până atunci nu vor veni cu o poziţie publică privind salarizarea din sistemul de învăţământ, membrii de sindicat ne-au solicitat să începem demersurile pentru demararea acţiunilor de protest”, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele FSE „SPIRU HARET„, Marius Nistor, citat de Agerpres.

Organizaţia sindicală solicită guvernului să reevalueze decizia de „îngheţare” a salariilor în sistemul de învăţământ şi să facă o analiză corectă a situaţiei veniturilor din educaţie.

Reprezentanții „SPIRU HARET” subliniază că, în România, cadrele didactice câştigă în medie cu până la o treime mai puţin faţă de angajaţii cu studii superioare din mediul privat.

Preşedintele organizaţiei sindicale, Marius Nistor, a atras atenţia că în unele instituţii publice paznicii sau şoferii au salarii mari mari decât dascălii.

„Cu toate că studiile şi analizele ne arată că suntem la limita de jos a salarizării, că în unele instituţii din România sunt paznici şi şoferi care primesc salarii mai mari decât cel al unui cadru didactic, tot nouă, angajaţilor din sistemul educaţional, ni se cere să fim solidari, să ne gândim la România. Niciun membru al clasei politice nu doreşte însă să facă o analiză reală a veniturilor cadrelor didactice raportate la cele ale altor categorii socio-profesionale”, a subliniat Nistor.

Liderul organizaţiei sindicale a menţionat că profesorii nu au primit niciun sprijin pentru continuarea activităţii de predare în regim on-line.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.