Vicepremierul Dan Barna declară război numirilor politice din învățământ: „Tribalismul politic trebuie înlocuit cu măsuri sistemice reale!”

Share:

Vicepremierul Dan Barna a criticat vineri seară, într-o postare pe Facebook, ”feudalismul clientelar al inspectoratelor școlare”. Amintind despre numirile sau demiterile directorilor făcute după ”bunul plac” al inspectorilor generali, Vicepremierul a anunțat că primul pas pentru reformarea sistemului, un obiectiv care se regăsește și în programul de guvernare, va fi organizarea unor examene ”pe bune” pentru ocuparea funcțiilor respective. 

”Primesc de două zile sute de mesaje cu proteste, reproșuri, nemulțumiri sau întrebări despre înlocuiri și numiri de noi directori de școli prin aproape toate județele țării.
Da, în aceste zile expiră mandatele a peste 8000 de directori de școli. Da, cele mai multe mandate sunt prelungite, cum e și firesc în mijloc de an școlar, dar se pare că spre 1000 de directori sunt înlocuiți din cele mai variate motive sau pretexte. Pentru unele școli aceste înlocuiri erau inerente și posibil să fie benefice, pentru foarte multe altele însă aceste înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz și politizare în rândul dascălilor și al părinților.

Acest demers rușinos, de mimetism de tip psd-ist, nu este o inițiativă a Guvernului proaspăt instalat, dar este cel mai edificator exemplu că lucrurile nu mai pot continua așa în educație”, a scris Barna pe Facebook.

Vicepremierul a precizat că art. 258 (7) din Legea Educației lasă acest atribut de numire a directorilor de şcoli ”la bunul plac al inspectorilor şcolari generali”, care fac, ”cu marginale excepţii, ce-au văzut şi au învăţat de 30 de ani: se schimbă Guvernul, vine oportunitatea, reglăm conturile sau respectăm ordinele şi schimbăm buni, răi, cu de-ai noştri, oricare ar fi ei.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.