Raport devastator al Transparency Internațional: România, printre cele mai corupte state din UE!

Transparency International a lansat joi raportului privind Indicele de Percepție a Corupției (CPI) în 2020. Se pare că ţara noastră ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte această problemă.

România, din nou în topul ruşinii. În raport sunt detaliate legăturile directe între locul înregistrat în CPI și modul în care o țară poate să facă față obstacolelor puse de pandemia de coronavirus, informează Romaniatv.net.

Ţările care stabiliesc un punctaj mare în clasament se pare că investesc mai mult în sistemul de sănătate, sunt mai în măsură să asigure îngrijire medicală și mai puțin probabil să încalce normele democratice și instituționale sau regulile statului de drept.

Indicele de Percepție a Corupției demonstrează modul în care mai mulţi specialişti, inclusiv cei din mediul de afaceri percep corupția existentă în 180 de state și teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă “foarte corupt”, iar 100 “deloc corupt”.

Se pare că România a reuşit să stabiliească iar un loc „fruntaş”. Ţara noastră ocupă locul trei cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, cu un punctaj de 44 din 100.

Punctajele sunt aproape la fel ca cele din 2019 pentru majoritatea statelor membre, se pare că există şi o premieră, trei state împart ultimul loc în clasamentul întocmit la nivelul UE – România, Bulgaria și Ungaria – cu același scor: 44 de puncte din 100 posibile.

Percepția asupra corupției din sistemul public și mediul de afaceri din România rămâne neschimbată comparativ cu 2019, la fel și în cazul Ungariei, în timp ce Bulgaria are un punct în plus față de anul anterior. De altfel, țara noastră înregistrează același scor ca în anul 2012, ceea ce arată că măsurile luate în aproape 10 ani nu au fost constante și nu au reușit să schimbe percepția pe care experți independenți și din mediul de afaceri o au cu privire la corupția din România.

Citește și
1 Comentariu
  1. Mihaila Bogdan spune

    Ministrul Justitiei va trimite Comisiei Europene prioritatile sale de mandat:desecretizarea SIPA,raportul Transparency International,strategia de anticoruptie pe care a Romania a tergiversat-o

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.