Nicușor Dan îi ia apărarea lui Clotilde Armand în scandalul tăierii finanțării celor patru spitale

Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat, marţi, că decizia prin care Clotilde Armand, edilul Sectorul 1, prin care a tăiat finanţarea pentru patru spitale este una „perfect juridică şi legitimă”. Cu toate acestea, Consiliul Local poate aloca fonduri unităţilor medicale deoarece „e permis de lege”.

Primarul general a vorbit despre modul în care spitalele au fost transferate de Guvern în administrarea autorităţilor locale.

„În 2002, Guvernul a dat OUG prin care a dat spitale către autorităţi locale. În 2004 a venit Parlamentul şi a spus că sunt exceptate spitalele clinice şi universitare care trebuie să fie administrate de Minister. În 2004, a venit Guvernul mai târziu şi a spus că aceste spitale trebuie administrate de ele însele.

În 2008, a venit iar Guvernul cu o OUG în care a spus că a spus că spitalele din Bucureşti, care nu sunt speciale – clinice, universitare şi de urgenţă. Aşa s-a format ASSMB-ul.

Pe de altă parte, pe spitalele clinice universitare de urgenţă, pe toate acestea, Guvernul a hotărât prin HG pe care dintre ele le dă autorităţilor locale şi pe care nu le dă. O astfel de HG a apărut în 2010 şi s-a făcut pur şi simplu o listă cu unităţi spitaliceşti administrate de autorităţi locale”, a afirmat Nicuşor Dan, în cadrul unei declaraţii de presă.

Edilul Capitalei a explicat că spitalele Floreasca, Grigore Alexandrescu, de Urgenţe Olftamologice şi de Mari Arşi, în cazul cărora Primăria Sectorului 1 a tăiat finanţarea, nu se află pe această listă.

„Aceste patru spitale de care vorbim nu sunt în această listă. Ce a făcut Consiliul Local Sector 1 a făcut o chestiune absolut firească. Aveau obligaţia din 2004 să redea administrarea acestor spitale însele şi le-a dat acum în 2021. O hotârâre perfect juridică şi legitimă”, a precizat Nicuşor Dan.

Întrebat de ce Primăria Capitalei nu preia aceste unităţi medicale, edilul Capitalei s-a apărat spunând că „din punct de vedere juridic, municipalitate din Bucureşti şi Primăria Generală nu a fost niciodată în discuţia asta”.

„Aceste spitale sunt la Ministerul Sănătăţii, aşa cum este şi spitalul Universitar. Ministerul Sănătăţii trebuie să stabilească o strategie despre ce face cu acest spitale. În momentul acesta, ele sunt în managementul medical al Ministerului Sănătăţii. Noi ne subordonăm strategiei pe care Ministerul Sănătăţii o are, pentru un spital de urgenţă deserveşte pacienţii de pe o rază mai mare.

În ipoteza în care el consideră potrivit ca noi să le administrăm împreună cu cele 19 pe care le administrăm deja, atunci o să avem o solicitare de bani.

Chiar dacă clădirea nu este în administrarea Consiliului Local al sectorului, asta nu împiedică Consiliul Local să contribuie cu bani la finanţarea acelui spital. E permis de lege”, a conchis Nicuşor Dan.

Citește și
1 Comentariu
  1. Ovidiu Păsărescu spune

    Se insistă ȘI cu tăierea finanțării (amestecată, ciudat, și cu posibilitatea finanțării !) de la Sector 1. Pare că transferul de administrare nu are, totuși, nicio legătură cu finanțarea (acesta poate fi – mai mare sau mai mică – sau nu).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.