PE votează raportul privind intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Decizia finală, la Consiliul European!

Parlamentul European a adoptat joi raportul anual privind funcţionarea spaţiului Schengen prin care reiterează decizia aderării României şi Bulgariei la zona de liberă circulaţie. Pentru ca România şi Bulgaria să intre în Spaţiul Schengen este nevoie, însă, de aprobarea Consiliului European.

Parlamentul European a adoptat, joi, cu 505 voturi pentru, rezoluţia sa referitoare la Raportul anual privind funcţionarea spaţiului Schengen, prin care este de acord cu intrarea României în Spaţiul Schengen alături de Bulgaria.

„A sosit momentul ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la Schengen”, a declarat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Comisia Europeană a propus recent o strategie prin care Spaţiul Schengen să devină mai puternic şi a solicitat Consiliului European să ia o decizie prin care ar urma să fie eliminate controalele pentur România, Bulgaria, Croaţia, ceea ce implică integrarea acestor state în spaţiul Schengen.

„Luând în calcul numeroasele sale solicitări de aplicare integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, solicită insistent Consiliului să-şi onoreze angajamentul, să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime şi aeriene şi să permită acestor ţări să se alăture, cu drepturi depline, spaţiului de liberă circulaţie fără controale la frontierele interne; Parlamentul European este pregătit, atunci când este consultat de Consiliu în conformitate cu articolul 4 din Actul de aderare, să-şi exprime opinia cu privire la aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Croaţia; consideră că solidaritatea şi responsabilitatea sunt de datoria tuturor şi că viitorul spaţiului Schengen trebuie să fie fără fragmentare”, se arată în raportul prezentat Parlamentului European, conform sursei citate.

Lucian Bode, ministrul de Interne, consideră că România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen. El şi-a exprimat încrederea că se vor fi făcuţi paşi în aşa fel încât decizia să fie adoptată cât mai curând.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.