Merkel îl consideră pe Biden vinovat de haosul din Afganistan

Share:

Forţele armate germane au trimis un avion de transport A400M în Afganistan pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor germani şi a angajaţilor locali afgani, transmite DPA. Angela Merkel l-a criticat pe Biden pentru situaţia creată la Kabul.

Angela Merkel a declarat luni că Statele Unite au decis să se retragă din Afganistan din motive de politică internă. La o întâlnire cu conducerea partidului său, CDU-CSU, Angela Merkel a spus că decizia NATO de a se retrage după aproape două decenii din Afganistan a fost decisă de americani, pe care îi acuză de haosul de la Kabul.

„Am spus întotdeauna, dacă americanii rămân, vom rămâne și noi”, a spus Merkel, potrivit participanților la întâlnire. „Retragerea trupelor americane a declanșat un efect de domino” care a culminat cu revenirea la putere a talibanilor, a mai spus Merkel. „Eforturile trebuie concentrate acum pe evacuarea cetățenilor germani, precum și a afganilor care au lucrat cu germanii sau care sunt în pericol din partea talibanilor”, a conchis cancelarul german.

Principalele mijloace de comunicare în masă din Germania i-au cerut luni cancelarului Angela Merkel şi şefului diplomaţiei Heiko Maas, prin intermediul unei scrisori deschise, ”să-i salveze” pe colaboratorii lor din Afganistan printr-o prelungire a vizelor în regim de urgenţă, transmite EFE.

”Stimată doamnă cancelar, această scrisoare este un strigăt de ajutor”, îşi încep scrisoarea mass media germane şi care este semnată de săptămânalele Der Spiegel şi Stern, de cotidienele Suddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Die Tageszeitung şi de posturile de radioteleviziune Deutsche Welle şi Deutschlandfunk, între altele.

Viaţa traducătorilor, producătorilor, cameramanilor şi a altor colaboratori în Afganistan ”este în pericol” şi există temerea că, odată cu instalarea talibanilor, vor urma ”detenţia, torturarea şi executarea acestora”, se mai menţionează în scrisoare.

Colectivul media aminteşte că aceste persoane ”au contribuit la o informare liberă despre Afganistan în ultimii 20 de ani” şi că, ”fără curajul lor, acest lucru nu ar fi fost posibil”.

Scrisoarea a fost publicată în ediţia digitală a Der Spiegel şi are sprijinul filialei germane a organizaţiei Reporteri fără Frontiere.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.