Liderii AUR, George Simion și Claudiu Târziu, îl somează pe Cîțu: Rectificarea trebuie votată în Parlament, nu aprobată prin OUG!

Share:

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Guvernului să nu facă rectificarea bugetară prin ordonanţă de urgenţă, ci să vină de la început cu legea de rectificare spre aprobare în Parlament.

Reprezentanţii AUR susţin că Guvernul ştia încă de la aprobarea bugetului că va fi nevoie de o rectificare şi, deci, avea timp să o pregătească sub formă de lege pe care să o prezinte Parlamentului pentru dezbatere, dar a întârziat tocmai pentru a crea acum impresia unei urgenţe.

„La fel ca Legea Bugetului, rectificarea trebuie votată în Parlament, nu aprobată prin OUG. De vreme ce Legea Bugetului este trecută prin Parlament, la fel trebuie să fie şi Legea de Rectificare. Nu este în niciun fel justificată emiterea de Guvern a unui act normativ în regim de urgenţă. Ca în fiecare an, după aprobarea Legii Bugetului, Guvernul a ştiut că va fi necesară o rectificare şi a avut luni de zile la dispoziţie pentru a elabora un proiect de Lege de Rectificare şi a-l trimite Parlamentului spre dezbatere şi vot, aşa cum cere Constituţia”, a declarat deputatul George Simion, co-preşedinte AUR, potrivit unui comunicat de presă.

La rândul său, liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a precizat că rectificarea făcută prin ordonanţă de urgenţă permite Guvernului să mărească datoria şi deficitul bugetar după cum vrea.

„Guvernul nu a vrut să elaboreze un proiect de lege, ci a aşteptat până după jumătatea anului pentru a recurge la practica obişnuită, în esenţă neconstituţională, invocând o urgenţă creată artificial exact în vacanţa parlamentară. Rectificarea făcută prin OUG permite Guvernului să mărească datoria şi deficitul după bunul plac. Chiar dacă ulterior rectificarea va fi aprobată ca lege în Parlament, acesta va fi pus în faţa unui fapt împlinit.

Între intrarea în vigoare a OUG şi votul în Parlament, ordonanţa produce efecte şi Guvernul se împrumută cât vrea, ocolind Parlamentul. Datoria şi deficitul sunt prea importante pentru ca Guvernul să le poată mări oricât fără dezbatere în Parlament, mai ales când datoria publică a depăşit 50% din PIB, iar bugetul pe 2021 este construit pe deficit 7%”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR, conform sursei amintite.

Comisia Europeană a avertizat România că este în procedură de deficit excesiv şi că deficitul riscă să ajungă la 60% din PIB în 2022 şi la 100% din PIB în 2027, mai arată comunicatul de presă.

La 60%, dobânzile devin prohibitive, iar datoria pe care românii vor fi nevoiţi să o plătească cu mari sacrificii se va întinde pe zeci de ani, conchide sursa menţionată.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.