Europarlamentarul Maria Grapini, mesaj tranșant către guvernanți: “Românii trebuie să știe că există un buget de 6,5 miliarde de euro pentru programele cofinanțate în regiunile de frontieră!”
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema îmbunătățirii programelor de cooperare teritorială europeană, în exercițiul financiar 2021-2027.
Potrivit eurodeputatului Grapini, aceste programe de cooperare teritorială europeană, cunoscute sub numele de Interreg, sunt un instrument utilizat în politica de coeziune cu scopul de a stimula creșterea economică în zonele de frontieră.
Concret, Maria Grapini a întrebat Comisia Europeană dacă deficiențele la nivelul monitorizării, care au fost înregistrate în programele Interreg, cu un buget de 10,1 miliarde de euro pe exercițiul financiar 2014-2020, vor fi remediate în noul exercițiu financiar.
„Astfel, peste șase miliarde de euro au fost utilizate pentru finanțarea unor programe vizând frontierele interne, în timp ce aproximativ 24.000 de proiecte au fost finanțate prin intermediul a 53 de programe de cooperare, acoperind 59% din suprafața terestră a Uniunii Europene și 48% din populația acesteia”, a precizat europarlamentarul umanist care, în context, a dorit să știe cum va proceda Comisia Europeană pentru a îmbunătăți aceste programe.
“Până la urmă, ne interesează ca întreaga populație din spațiul Uniunii Europene, nu numai 48%, să beneficieze de efectele pozitive ale acestor bani!”, a menționat Maria Grapini.
De altfel, în întrebarea sa, eurodeputatul Grapini, a punctat și în privința importanței transparenței modului în care vor fi clasificate proiectele care urmează a fi finanțate.
În răspunsul transmis eurodeputatului Grapini, comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a spus că, deși bugetul pentru exercițiul financiar 2021-2027 va fi mai mic și anume doar de 6,5 miliarde de euro, programele Interreg vor continua să fie finanțate de Comisia Europeană.
De asemenea, a adăugat oficialul european, se dorește ca, prin verificările efectuate prin intermediul Curții de Conturi Europeane, să se îmbunătățească eficiența acestor programe, inclusiv prin promovarea integrării conceptului de cooperare, a schimbului de bune practici în selectarea proiectelor, dar și prin și utilizarea unor indicatori adecvați care să permită mai multă transparență.
În răspunsul său, comisarul Elisa Ferreira a precizat că, în cadrul discuțiilor purtate cu reprezentanți ai programelor, experți ai Comisiei și experți din statele membre, au fost discutate mai multe aspecte importante printre care sistemele de punctare a proiectelor.
Mai mult, Comisia Europeană va organiza cursuri pentru schimburi de experiență de bune practici și pentru identificarea unor criterii de selecție adecvate, pe sisteme de punctare aplicate, astfel încât criteriul care clasifică ierarhic proiectele să fie cel mai bun proiect.
După răspunsul primit, Maria Grapini a punctat: “Așadar, în concluzie, România trebuie să știe că, în exercițiul financiar 2021-2027, există un buget de 6,5 miliarde de euro pentru Interreg, programe cofinanțate în regiunile de frontieră, și trebuie, în context, să pregătească proiecte și trebuie să țină cont că vor fi criterii noi de verificare și de punctare a acestora. Trebuie, de asemenea, să ne informăm instituțional, apoi instituțiile, Guvernul, prin agențiile din regiuni și din județe, trebuie să informeze mediul de afaceri și cetățenii, astfel încât să pregătească proiecte fezabile, proiecte care să obțină un punctaj adecvat pentru a fi cofinanțate!”.