Ludovic Orban, revoltat: „Guvernul Ciucă, pericol public pentru construcții!”

Share:
Liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, susține că aproximativ 600 de firme de construcții au intrat în insolvență în primul semestru al anului 2022.
„Mai sunt câteva sute care au reale dificultăți și este posibil să intre și ele curând în insolvență.
Vina aparține aproape în exclusivitate guvernului și autorităților publice. Guvernul s-a făcut luni de zile că nu vede explozia prețurilor la materialele de construcție, la energie și la carburanți și nu a modificat mecanismul de ajustare a valorii contractelor de lucrări. A trebuit ca cel mai mare constructor român să amenințe cu rezilierea tuturor contractelor pentru ca guvernul să facă ceva. Tardiv și insuficient. În plus, guvernul nu plătește la timp situațiile de lucrări, bagă bețe în roate constructorilor corecți, care nu acceptă plăți informale, nu derulează proceduri de achiziție corecte ( favorizând firme de casă, cele mai multe incapabile să realizeze lucrări de calitate și la termen), nu asigură realizarea în timp util a procedurilor necesare bunei derulări a lucrărilor de construcții.
Analizând execuția bugetară, vedem clar că investițiile sunt Cenușăreasa cheltuielilor bugetare ale acestui guvern pentru că singurul capitol la care cheltuielile au fost mai mici decât în primul semestru al anului trecut este cel al investițiilor publice.
În următori 10 ani România va avea la dispoziție zeci de miliarde de EURO pentru construcția de autostrăzi, de căi ferate, de spitale de școli, de campusuri universitare, de capacități de producere, transport și distribuție a energiei, de infrastructură de apă, de canalizare, de transport și distribuție a gazului, de infrastructură de irgații, pentru restaurări, reabilitări termice a clădirilor etc. Distrugerea sectorului de construcții românesc va face aproape imposibilă absorbția fondurilor europene nerambursabile aflate la dispoziția noastră. Și, din păcate, spre asta ne îndreptăm cu acest guvern.
Investițiile reprezintă un motor de dezvoltare economică sănătos. Guvernul parcă face tot ce poate pentru a gripa și aceată sursă de creștere economică. Măsurile fiscale adoptate prin ordonanța 16 dau o lovitură suplimentară sectorului de construcții, și așa afectat negativ de politica guvernamentală.
Vom vedea din ce în ce mai multe șantiere abandonate, din ce în ce mai puține firme românești sănătoase, o penurie din ce în ce mai mare de forță de muncă în domeniu, o scădere continuă a calității lucrărilor și o întârziere din ce în ce mai mare în finalizarea construcțiilor”, a punctat Ludovic Orban.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.