Nestlé lansează OptiXpress® – o soluție simplă și rapidă ce contribuie la sănătatea digestivă
Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, prin Divizia Nestlé Health Science completează gama OptiFibre® cu OptiXpress®. OptiFibre® și OptiXpress fac parte dintr-o soluție simplă și eficientă de management al constipației și a reglării tranzitului intestinal în general. Nestlé Health Science contribuie major la strategia de nutriție, sănătate și wellness a companiei Nestlé. Astfel, are misiunea de a susține un stil de viață sănătos prin nutriție și pentru consumatorii români.
OptiXpress® este o soluție rapidă, care împreună cu OptiFibre ajută la managementul eficient al constipației și al balonării. Este un suc natural obținut din prune uscate, are efect rapid, are un ambalaj practic, gata preparat, poate fi consumat oriunde, nu are lapte, și poate fi folosit de către adulți, de copiii peste 3 ani, de femei însărcinate sau care alăptează și de vârstnici. Efectul laxativ al sucului de prune combinat cu efectele prebiotice ale gumei de guar din OptiFibre ajută la reglarea tranzitului intestinal.
La nivel mondial, 27% dintre adulți prezintă tulburări gastrointestinale, care pot avea un impact asupra sănătății[i]. Manifestările digestive variază de la o persoană la alta și pot alterna pe parcursul vieții: 58% suferă de constipație, 53% au dureri abdominale, 34% au diaree și 65% suferă de balonare.
Constipația este cauzată de diverși factori[ii], cum ar fi consumul redus de fibre, lipsa activității fizice, stresul, anumite medicamente, sarcina și/sau alăptarea, înaintarea în vârstă, anumite probleme medicale (de exemplu diabetul, hipotiroidism sau sindromul de intestin iritabil). Efectele pe termen lung ale constipației cronice asupra calității vieții pot fi multiple, atât fizic cât și emoțional și, de multe ori, poate duce la afecțiuni mult mai grave.
Managementul constipației, de la prevenție la tratament, presupune mai multe etape: identificarea tipului de constipație și a cauzelor acestora (alimentația, lipsa hidratării, boli, medicația), recomandări privind schimbarea stilului de viață (creșterea aportului de apă și de fibre din alimentație, exerciții fizice). Dacă simptomele persistă este indicată suplimentarea dietei cu fibre și schimbarea stilului de viață cu creșterea activității fizice și un management mai bun al stresului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății[iii], suplimentarea dietei cu fibre este considerată cea mai eficientă modalitate de prevenție și de combatere a constipației.
“Elementele de intervenție dietetică și stil de viață în tratamentul constipației funcționale pot fi: respectarea orarului meselor, luarea meselor într-o atmosferă liniștită, o alimentație echilbrată în macronutrienți (proteine, lipide și carbohidrați), creșterea consumului de fibre, hidratarea adecvată prin consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi, creșterea consumului de fructe și legume și, bineînteles, mișcarea și exercițiile fizice care stimulează musculatura internă și accelerează tranzitul intestinal“, spune Nicoleta Tupiță, nutriționist-dietetician, Manager Nutriție în cadrul Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice.
În România, doar 12%[iv] dintre produsele destinate reglării tranzitului intestinal sunt pe bază de fibre. Fibrele[v], cum ar fi guma de guar parțial hidrolizată, dextrina de grâu, inulina, tărâțele de grâu, celuoza, psyllium, au efecte benefice: creșterea volumului de scaune și scăderea timpului de tranzit al scaunului, absorbția apei, ceea ce duce la îmbunătățirea consistenței scaunului și, în același timp, nu au efecte adverse, putând fi utilizate pe termen lung. Unele fibre, cum este și guma de guar hidrolizată, au efecte prebiotice, îmbunătățind microflora intestinală. Fibrele au un efect pozitiv asupra întregului sistem digestiv, deoarece parcurg tractul digestiv, iar împreună cu alimentele digerate, ajută la reglarea mișcărilor intestinale normale[vi].
Cantitatea zilnică de fibre[vii] recomandată diferă în funcție de sex și de vârstă: bărbații sub 50 de ani trebuie să consume 30 g fibre/zi, peste 50 de ani – 28 g fibre/zi, femeile sub 50 de ani – 25 g fibre/zi, peste 50 de ani – 22 g fibre/zi. La copii situația este următoare: copiii între 1 și 3 ani – 14 g fibre/zi, copiii între 4 și 8 ani – între 17 și 19 g fibre/zi, băieții între 9 și 13 ani – 25 g fibre/zi, fetele între 9 și 13 ani – 22 g/zi, adolescenții între 14 și 18 ani –25 g fibre/zi fetele și 30 g/zi băieții.
Guma de guar face parte din categoria fibrelor solubile și are următoarele beneficii asupra organismului: ajută în tratamentul constipației, ajută la diminuarea durerilor abdominale, previne balonarea și are efect prebiotic. Are un gust neutru, este ușor de administrat și nu este necesară ingerarea unei cantități suplimentare de lichid. Guarul este originar din Africa și crește ca arbust. Atât frunzele, cât și boabele acestui arbust se consumă proaspete. Guma de guar parțial hidrolizată (PHGG) este o fibră cu calități prebiotice și efecte benefice la nivelul sistemului digestiv[viii].
Un studiu[ix] realizat în 2 faze pe 39 de pacienți cu constipație cronică, timp de 2 săptămâni de administrare fibre și 4 săptămâni de administrare PHGG, a demonstrat că 5g/zi de PHGG au redus timpul de tranzit cu 12 ore. Un alt studiu[x] realizat pe 90 de pacienți cu sindrom de intestin iritabil a arătat că 5 g/zi de PHGG îmbunătățește semnificativ frecvența mișcărilor intestinale între săptămânile 3 și 4.
Nestlé Health Science susține un stil de viață mai sănătos prin nutriție. În calitate de lider global în știința nutriției, venim în sprijinul celor care au nevoie de o mai mare atenție în alimentație, acoperim nevoile nutriționale speciale, oferind produse inovatoare pentru un viitor mai sănătos, ajutându-i pe consumatori și pacienți să se bucure de viață în fiecare zi Sprijinim și educăm consumatorii români cu privire la o alimentație echilibrată, cu un conținut adecvat de fibre vegetale. Trecerea la o dietă bogată în fibre nu se poate face brusc, ci într-o anumită perioadă de timp, treptat, și împreună cu o alimentație variată și echilibrată și un stil de viață sănătos. Soluția completă oferită de noi pentru reglarea tranzitului intestinal este gama OptiFibre®. În cadrul planului se începe cu un flacon de OptiXpress® pe zi pentru un efect rapid și se continuă pentru minium 21 de zile cu o măsură de OptiFibre® pe zi. Peste 95% dintre consumatorii români care au testat OptiFibre® au fost mulțumiți de efectul acestuia și 89,48% au declarat că ar recomanda familei și prietenilor[xi].
OptiFibre® este o soluție versatilă care ajută la reglarea tranzitului intestinal, conține 100% PHGG (gumă guar parțial hidrolizată), cu efect prebiotic, cu adresabilitate multiplă. Este produs natural din 100% fibre vegetale solubile, are un singur ingredient (boabe de guar), nu își mărește volumul în apă, nu modifica culoarea, este ușor de folosit, are un gust și miros neutru, ceea ce înseamnă că poate fi adăugat în orice băutură sau mâncare. Poate fi folosit de adulți, copii peste 3 ani, femei însărcinate sau care alăptează și vârstnici. Pentru OptiFibre®, boabele de guar se prelucrează printr-un proces special de hidroliză. Consumul regulat de OptiFibre® contribuie la asigurarea aportului zilnic recomandat de fibre. Este recomandată administrarea timp de minim 3 saptămâni pentru un efect susținut și se folosește o măsură de OptiFibre® dizolvată în 200 ml apă sau amestecată cu 150 ml alimente semisolide (de exemplu iaurt). Peste 44 de studii clinice arată că OptiFibre® ajută la reglarea tranzitului intestinal.
Despre Nestle Health Science
Bazată pe decenii de inovație si dedicare, divizia Nestlé Health Science a fost fondată in 2011 de oameni pasionați de puterea nutriției. De la nou-născuți până la seniori, oferim nutriție si hrană acolo unde contează cel mai mult.
Pentru a obține toate acestea, este nevoie de știință. Printr-o cercetare extinsă si valorificarea progreselor stiințifice, lucrând cu profesioniști in domeniul sănătății si concentrându-ne pe inovație, aducem lumii cele mai noi progrese in nutriție, pentru că suntem devotați consumatorilor, pacienților, personalului medical si aparținătorilor de pretutindeni. Promisiunea noastră către ei este să îi ajutăm să se bucure de viață în fiecare zi.
Nestlé Health Science face parte din compania Nestlé, fiind o divizie la nivel global contribuind major la strategia de nutriție, sănătate și wellness. Acest lucru inseamnă că beneficiem de resursele grupului Nestlé, având în același timp libertatea de a căuta noi oportunități de dezvoltare.
Construim parteneriate noi, investim în companii cu scopuri asemănătoare nouă, le achiziționăm pe cele care ne completează portofoliul global. Sediul nostru central este la Nestlé Research Center in Vers-chez-les- Blancs, Elveția, având totodată sedii la nivelul fiecarei țări în care suntem prezenți.
Despre Nestlé
Inițiativele globale Nestlé:
În 2017, Nestlé a luat o serie de măsuri pentru accelerarea progresului în vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2030, ca parte a acțiunilor de îmbunătățire a calității vieții și contribuției la un viitor mai bun. Printre acestea se numără consolidarea programului “Nestlé for Healthier Kids”, extinderea inițiativei “Nestlé needs YOUth” și dezvoltarea activităților de management sustenabil al performanței de mediu.
Nestlé for Healthier Kids
Programul „Nestlé for Healthier Kids” a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care susțin părinții și tutorii să crească copii mai sănătoși, de la activități de cercetare și formulare a produselor până la servicii de educație și nutriție inovatoare pentru un stil de viață sănătos. în România, aceste eforturi se regăsesc sub umbrela programului „Și eu trăiesc sănătos – SETS”, inițiat de Fundația Prais.
Nestlé needs YOUth
Ambiția Nestlé în ceea ce privește inițiativa globală de tineret „Nestlé needs YOUth” este să ajute 10 milioane de tineri din întreaga lume să aibă acces la oportunități de carieră până în anul 2030. Această inițiativă globală combină și coordonează toate activitățile care susțin tinerii din întreaga lume, inclusiv eforturile Alliance for YOUth.
Nestlé for a Waste Free World
Nestlé dorește ca produsele sale să nu fie doar mai gustoase și mai sănătoase, ci și mai bune pentru mediu. Ambiția Nestlé pentru anul 2030 este impact zero asupra mediului, apa fiind una dintre ariile prioritare.
Nestlé își menține poziția de lider global în industria de alimente și băuturi prin portofoliul de produse sănătoase accesibile consumatorilor. Indicele global The Access To Nutrition Initiative (ATNI) evaluează cei mai mari 25 de producători de alimente din lume, concentrându-se pe politicile, practicile și performanțele lor legate de nutriție. Poziția de top conferită Nestlé este recunoașterea angajamentului său permanent față de nutriție și sănătate, precum și angajamentul său de a ajuta la abordarea provocărilor globale ale obezității și subnutriției.
[i] Harris 2016, Nielsen 2016/2017.
[ii] NIDDK. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation/symptoms-causes. Accessed 27 July 2017
[iii] World Gastroenterology Organization, 2018.
[iv] IQVIA Laxative Market data, Romania, June 2022.
[v] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291444/. 1. Bae SH. Pediatr J Hepatol Nutr. 2014;17(4): 203-208
[vi] Mudgil D, Sheweta B. Composition, properties and health benefits of indigestible carbohydrate polymers as dietary fiber: A review. Int J Biol Macromol 2016;1:1-6.
[vii] Ghidul American pentru Alimentație Sănătoasă 2015-2020.
[viii] Ohashi Y, et al. Beneficial Microbes. 2014 [in press]. 2. Carlson J, et al. Anaerobe. 2016;42:60-66.
[ix] Polymeros D, et al. Dig Dis Sci. 2014;59(9):2207-2214. Martelli H et al. Gastroenterology 1978; 75: 612-618.
[x] Giaccari S et al. PHGG: Clin Ter 2001; 152: 21-25. SII – sindrom de intestin iritabil.
[xi] Studiu efectuat în perioada Februarie – Martie 2019 pe un eșantion de 230 de persoane cu probleme de tranzit intestinal