Marea Britanie va majora cheltuielile pentru apărare ca răspuns la amenințările Rusiai

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că Marea Britanie va creşte volumul cheltuielilor pentru forţele sale armate cu cel puţin 52 de miliarde de lire sterline (34,75 miliarde de dolari) ca răspuns la agresiunea Rusiei, informează PA Media/dpa.

În primul său interviu de când Liz Truss s-a instalat la Downing Street, Ben Wallace a confirmat că noul prim-ministru îşi respectă promisiunea din campanie de a creşte cheltuielile pentru apărare cu 3%.

Wallace a declarat pentru Sunday Telegraph că armata, ”de fapt, va creşte” ca urmare a creşterii cheltuielilor, după decenii în care „a rezistat reducerilor sau a aliniat reducerile cu operaţiunile de luptă moderne”.

El a detaliat că promisiunea se ridică la un buget anual de apărare de aproximativ 100 de miliarde de lire sterline până în 2030 – o creştere de 52 de miliarde faţă de suma actuală, pe care ministrul apărării a descris-o ca fiind „enormă”.

Ministrul a lăudat-o pe Truss pentru creşterea finanţării şi l-a criticat pe fostul ministru al finanţelor Rishi Sunak şi Ministerul de Finanţe pentru „jaful corporatist” asupra forţelor armate începând cu anii 1990. ”Până în punctul în care ministerul sub conducerea lui Rishi a încercat să stipuleze mărimea armatei”, a adăugat Wallace.

”Departamentul meu a fost atât de obişnuit timp de 30 sau 40 de ani să se apere împotriva reducerilor sau să împace reducerile cu luptele moderne, încât va trebui să se obişnuiască cu o cultură complet diferită, şi anume că vom creşte, ne vom schimba”.

Secretarul apărării a fost reconfirmat în funcţie după ce a susţinut-o pe Truss în competiţia pentru conducerea Partidului Conservator – o poziţie pe care şi-a asumat-o atunci când Sunak i-a ignorat cererile în cadrul revizuirii integrate (IR) a apărării şi securităţii din 2021.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.