Ministrul Sebastian Burduja: Tehnologiile sunt neutre din punct de vedere moral şi depinde de oameni cum le vor folosi!
Tehnologiile sunt neutre din punct de vedere moral şi depinde de oameni cum le vor folosi, a subliniat ministrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, la deschiderea conferinţei globale a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor organizată la Bucureşti, la Palatul Parlamentului.
Potrivit ministrului, „cu siguranţă, viitorul va fi mai digital, dar nu va fi implicit mai bun, deoarece tehnologiile sunt neutre din punct de vedere moral şi depinde de noi cum le vom folosi”.
„Este normal să ne simţim copleşiţi de ritmul inovării, dar şi binecuvântaţi că putem fi aici să discutăm, să avem dezbateri pe această temă, pentru a decide ce vom face în viitor şi cum vom răspunde la întrebările grele cu care ne confruntăm: Care este echilibrul între libertate şi securitate? Care sunt limitele inteligenţei artificiale? Cum ne asigurăm că nu lăsăm pe nimeni în urmă? Cum conectăm cele 2,7 miliarde de oameni care până în ziua de azi nu au accesat Internetul? Cum pregătim generaţiile viitoare, (…) cum îi pregătim pentru piaţa muncii din viitor?”, a punctat Burduja.
În opinia sa, există trei „ingrediente-cheie” ale succesului în acest domeniu: parteneriatul dintre state, naţiuni şi între sectorul privat şi societatea civilă, responsabilitatea şi altruismul. „E nevoie de altruism, pentru ca aceste lucruri să funcţioneze”, a concluzionat ministrul Cercetării şi Digitalizării.
Peste 3.000 de lideri şi delegaţii din 193 de ţări s-au reunit la Bucureşti, pentru a stabili direcţia globală a transformării digitale şi pentru a alege viitoarea conducere a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) – agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţii. Reuniunea se va încheia pe 14 octombrie.