„Profetul apocalipsei”, Nouriel Roubini, trage un semnal de alarmă în privința prăbușirii piețelor financiare din SUA

Nouriel Roubini, „Profetul apocalipsei”, avertizează că că piețele financiare din SUA s-ar putea prăbuși. Acesta subliniat că efectele ar putea fi resimțite la nivel global.

Nouriel Roubini, „profetul apocalipsei” este de părere că piețele financiare din SUA ar putea trece printr-o prăbușire sistematică, odată cu prăbușirea bulelor uriașe de credite și de active. Un cerc vicios a fost închis în SUA cu prăbușirea Silicon Valley Bank, iar efectele s-ar putea simți la nivel global. Recesiunea în SUA este agravată de criza severă a creditelor, declanșată la rândul ei de criza financiară americană. Acest lucru generează pierderi tot mai mari pe piețele financiare. Economistul este de părere că acest lucru subminează economia globală, a explicat pentru Project Syndicate.

Această problemă nu se reflectă numai aspura ipotecilor cu risc ridicat, ci putem vorbi despre un întreg sistem financiar „cu risc ridicat”. SUA se confruntă cu cea mai gravă recesiune imobiliară, care se agravează pe zi ce trece. Acest lucru va duce treptat la scăderea prețurilor pentru locuințe cu peste 20%, ceea ce înseamnă că milioane de americani își vor pierde casele. Restanțele, neplata datoriilor și executările silite sunt prezente acum și la creditele considerate cu risc mai scăzut, iar pierderile totale ale sistemului bancar sunt estimate la peste 400 de miliarde de dolari.

Totodată, și în cazul sectorului imobiliar comercial poate fi remarcată o tendință similară cu cea  a sectorului imobiliar rezidențial.

„La urma urmei, cine vrea să construiască birouri, magazine și centre comerciale în orașele fantomă goale care împânzesc America de Vest?”, arată economistul.

Totodată, economistul a mai declarat că „față de declinul din sectorul imobiliar, o bulă mai largă a creditelor de consum explodează acum: pe măsură ce economia americană intră în recesiune, neacoperirea cardurilor de credit, a creditelor auto și a împrumuturilor pentru studenți va crește brusc. Consumatorii din SUA reduc cumpărăturile, economiile și datoriile, iar în condițiile în care consumul privat reprezintă peste 70% din cererea agregată a SUA, reducerea cheltuielilor gospodăriilor va adânci recesiunea.”

La aceste riscuri financiare se vor mai adăuga și problemele masive al societăților de asigurare care au garantat multe dintre produsele de investiții riscante, cum ar fi CDO. O retrogradare a ratingurilor de credit ale acestor asiguratori este aproape iminentă, iar acest lucru va forța băncile și instituțiile financiare care dețin aceste active să le deprecieze. Acest lucru va generea încă o pierdere a sistemului financiar, estimată la 150 de miliarde de dolari.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.