Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, mesaj tranșant: Locul României este în Spațiul Schengen. Potrivit Tratatului, trebuia să aderăm încă din 2012!
maria.grapini@europarl.europa.eu
Susținătoare ferventă a aderării României la Spațiul Schengen, prin toate intervențiile avute în plenul PE și nu numai, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a adus românilor clarificările necesare pe marginea acestui important subiect.
Potrivit eurodeputatului Grapini, în 2007, când România a semnat aderarea la UE, în Tratat se preciza, clar, că la cinci ani de la aderare, statul respectiv și implicit și România, fără alte condiții, intră în Spațiul Schengen.
“Ați auzit, în intervalul 2007-2012, că vreun decident politic a vorbit despre aderarea României la Schengen? Vă spun eu că nu. Din 2014 de când am ajuns în PE, a început să se ceară, timid, punerea pe ordinea de zi la Consiliul JAI ( Justiție și Afaceri Interne), Consiliul format din miniștrii de interne ai statelor membre, a subiectului intrării României în Spațiul Schengen. A fost, mai apoi, rezoluția Parlamentului European, după care domnul Juncker, fostul președinte al Comisiei Europene, a făcut o scrisoare către Consiliul European, prin care spunea că România și Bulgaria întrunesc toate condițiile tehnice din Regulament. Și în context a cerut Consiliulu să voteze aderarea celor două țări la Spațiul Schengen”, a precizat Maria Grapini, care a adăugat că abia după ce PE a votat această rezoluție și după ce președintele Comisiei Europene a trimis două scrisori, pe marginea acestui subiect, Consiliului European, a apărut presiunea, la nivelul clasei politice din România, în privința aderării la Schengen.
Europarlamentarul umanist a reamintit că primul stat care s-a opus aderării României la Schengen a fost Olanda, oficialii acestei țări au venit în România și au verificat dacă țara noastră îndeplinește toate criteriile de aderare.
Apoi, a mai spus Maria Grapini, un alt grup format din statele membre a verificat, din nou, dacă România îndeplinește condițiile de aderare la Schengen. Eurodeputatul PUSL a punctat că însăși Ursula von der Leyen, actuala președintă a CE, a confirmat că România îndeplinește toate condițiile.
„Am spus acest acest lucru și l-am repetat de nenumărate ori: România respectă toate criteriile din Regulamentul Schengen. Să nu uităm că subiectul aderării la Spațiul Schengen nici măcar nu a fost pus pe ordinea de zi a Consiliului European, deși România își făcuse toate temele și avea în susținerea sa rezoluția Parlamentului European, votată și în Consiliul Comisarilor din UE. Cu toate acestea, miniștrii de interne și ai interne ai României nu au avut curajul să ceară acest lucru, tranșant, nici măcar în perioada când România deținea președinția Consiliului UE”, a explicat Maria Grapini.
De asemenea, eurodeputatul Grapini a criticat și comportamentul Austriei care s-a opus, fără niciun argument tehnic, aderării României la Spațiul Schengen.
“ Un stat membru nu poate verifica un alt stat membru. Doar Comisia Europeană poate face acest lucru!”, a mai spus europarlamentarul umanist.
Nu în ultimul rând, Maria Grapini a reiterat faptul că România nu a cerut, în toți acești ani, oficial, punerea subiectului aderării la Schengen pe ordinea de zi a Consiliului European.
„În momentul în care tu ai fost ales ca președinte sau numit ca ministru trebuie să reprezinți, cu cinste, România și să aperi interesele statului”, a conchis eurodeputatul român.