O nouă rachetă balistică, lansată de Iran!

Iranul a testat cu succes o rachetă balistică tip Khorramshahr 4, cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri şi capabilă să transporte un focos de 1.500 de kilograme, a relatat joi media de stat.

Potrivit agenţiei de presă de stat a Iranului, IRNA, racheta este numită Khaibar, în referire la o cetate evreiască cucerită de luptători musulmani la începuturile islamului.

Racheta Khaibar, a patra generaţie a seriei Khorramshahr, are o lungime de 13 metri, este echipată cu motoare cu combustibil lichid şi este mai precisă decât versiunile anterioare, potrivit agenţiei Mehr.

Testul a avut loc la 41 de ani de la victoria de la Khorramshahr, oraş aflat la graniţa cu Irakul şi cucerit de acesta la începutul războiului iraniano-irakian dintre 1980 şi 1988, iar apoi recuperat de militarii iranieni în mai 1982.

Iranul, care are unul din cele mai ample programe de rachete din Orientul Mijlociu, afirmă că armele sale pot atinge Israelul şi bazele SUA din regiune, iar Teheranul a susţinut, în pofida opoziţiei SUA şi ţărilor europene, că va continua să-şi dezvolte acest program, care este unul „defensiv”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.