Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri au organizat împreună evenimentul prin care a fost marcată Ziua Silvicultorului
Ziua Silvicultorului, sărbătoarea tradițională a sectorului silvic, a fost marcată joi, 15 iunie, printr-un eveniment organizat la Zizin, județul Brașov, de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Asociația Administratorilor de Păduri și Direcția Silvică Prahova.
La cea de-a XXXIII-a ediție a Zilei Silvicultorului au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, președintele Asociației Administratorilor de Păduri, Adrian Crețu, președintele Societății ”Progresul Silvic”, Gheorghe Gavrilescu, directorii direcțiilor silvice și ai administrațiilor de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva, reprezentanți ai sindicatelor din silvicultură, ai pensionarilor silvici și ai mediului academic.
În cadrul evenimentului a fost organizată ”Ziua Specialistului”, un concept ”Forest România”, precum și o dezbatere privind temele de actualitate din silvicultură.
Directorul general al Romsilva, Daniel Nicolăescu, în alocuțiunea sa, a remarcat coeziunea corpului silvic, precum și nevoia adaptării la provocările momentului pentru sectorul silvic, în special implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, adaptarea la nevoile pieței și la politicile europene privind pădurile și mediul.
„Asociația Administratorilor de Păduri este organizația profesională a structurilor de administrare sau de asigurare a serviciilor silvice, înființată în anul 2004, care reunește 114 de ocoale silvice de regim, care administrează, în total, 1,4 milioane de hectare fond forestier proprietate privată.
Din păcate, această ediție a Zilei Silvicultorului ne găsește mai îngrijorați ca oricând de soarta sectorului silvic, de soarta pădurilor românești, de soarta locurilor de muncă din acest sector și de ceea ce ne va aduce ”ziua de mâine”.
Ne punem în mod firesc întrebarea retorică: Silvicultura românească, încotro?
Profesia noastră, meseria de silvicultor mai este oare necesară în societatea românească, mai este ea utilă gospodăririi durabile a pădurilor țării sau va fi înlocuită de aplicații informatice, de sisteme de urmărire, de monitorizare satelitară și de camere video? Pădurarii vor fi oare înlocuiți de bodyguarzi, care vor păzi pădurile, așa cum se propune în Noul Cod Silvic?
Din păcate, în ultima perioadă, despre păduri vorbesc tot mai mulți ”activiști” și tot mai puțini silvicultori, iar percepția publică precum și politicile publice arată tot mai evident acest lucru. Astfel se explică legislația făcută pe genunchi, stufoasă, absurdă, contradictorie, restrictivă și de multe ori dificil de aplicat, elaborată la presiunea ”societății civile”, a ”procedurilor de infringement”, de cele mai multe ori fără a se lua în considerare opiniile specialiștilor silvici practicieni, care trebuie să și aplice aceste reglementări.
Ne preocupă soarta administrării pădurilor din România și nu ne este deloc indiferent de ceea ce se va întâmpla cu administratorul pădurilor statului, Regia Națională a Pădurilor, regie de interes național asupra căreia sunt acum ațintiți, mai mult ca oricând, ochii Guvernului, ai Ministerului, ai societății civile și, mai nou, ai unor importante instituții europene și organizații economice recunoscute la nivel mondial.
Din păcate, soarta Romsilva, a unităților de administrare a pădurilor și implicit a multor locuri de muncă sunt, în opinia noastră, puse la încercare în aceste vremuri, de anumite inițiative legislative promovate chiar de către Guvernul României”, a precizat, la rândul său, într-un mesaj pliat pe realitatea acestor vremuri extrem de tulburi pentru silvicultori, ing. Silviu Geană, liderul Federației Silva.
Ziua Silvicultorului este o sărbătoare oficială legiferată prin Statutul Personalului Silvic și este marcată anual, din 1991, în luna iunie, de întreg corpul silvic care activează în sistemul public sau privat, împreună cu sindicatele din silvicultură, organizațiile profesionale și mediul academic.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, 80% din acestea deținând certificarea managementului forestier în standard internațional, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat.