Ministrul Deca pune „punctul pe i”: Rolul profesorilor nu este acela de a testa elevii anti-drog, ci de a-i educa!

Ministrul Educației, Ligia Deca, crede că rolul profesorilor nu este acela de a testa elevii anti-drog, ci de a-i educa. Ligia Deca ridică problema consecințelor suferite de un elev care ar putea fi prins drogat la școală.

Ministrul Educației, Ligia Deca, nu crede că rolul profesorilor este să facă teste anti-drog. Ea susţine că este nevoie de un plan integrat, a cărui aplicare ţine de mai multe instituţii, considerând că important este, dincolo de testare, şi ce se întâmplă atunci când un elev iese pozitiv în ceea ce priveşte consumul de substanţe stupefiante.

Ligia Deca a declarat, chiar în prima zi de școală, că nu consideră că profesorii au îndatorirea de a testa elevii pentru depistarea consumului de substanțe interzise. Ministrul consideră că trebuie puse la punct alte planuri, înainte de a discuta despre testare.

„Eu nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste. Eu cred că există un rol foarte bine definit al cadrelor didactice, şi anume acela de a educa. Pentru testare şi alte proceduri medicale avem nevoie de specialişti în zona sănătăţii publice şi cred că orice mecanism de testare trebuie să aibă la bază nişte principii, în primul rând principiul acordului parental, părinţii trebuie să fie de acord şi să solicite. În al doilea rând, principiul confidenţialităţii şi al evitării oricărui fel de stigmatizare. Şi aşa bullying -ul este un fenomen pe care îl vedem extins în toate ţările Uniunii Europene, trebuie să avem mare grijă ca prin această acţiune integrată să nu cumva să vulnerabilizăm”, a declarat ministrul Educaţiei, luni seară, la TVR Info.

Ministrul Educației a mai afirmat că „nu se rezumă totul la testare” şi că întrebarea cu adevărat importantă care se pune este: ce se întâmplă după testare, dacă se constată că un elev consumă stupefiante? Ea a mai adăugat că va exista un plan comun al mai multor instituţii în ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor.

„Nu este un fenomen care să se poată combate doar de la Ministerul Educaţiei, sau doar din şcoală. Însă, dacă specialiştii lucrează împreună, eu cred că putem veni cu măsuri coerente”, a conchis ministrul Deca.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.