Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, vești bune pentru pensionari: Toate pensiile vor fi recalculate. Nicio pensie nu va scădea!

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, dezminte zvonurile potrivit cărora numai anumite pensii vor fi recalculate și susține că absolut toți pensionarii vor beneficia de recalculare și că, în cazul celor care vor obține sume mai mici după recalculare, se va menține cuantumul cel mai favorabil.

Ministrul Muncii a declarat, în emisiunea România la raport, că în iunie-iulie vor fi emise deciziile de recalculare, astfel încât românii să-și primească pensiile recalculate începând cu luna septembrie.

„Cu legea 360 pe 2023 am fost pe zis si făcut. Pensiile românilor vor fi recalculate la timp, estimările noastre sunt că, în iunie-iulie, vom emite deciziile de recalculare. Toți românii își vor primi deciziile cu pesiile recalculate, toate pensiile vor fi recalculate. Absolut toate se vor recalcula.

În septembrie, românii își vor primi pensiile majorate ca urmare a recalcularii. Se menține în calcul cuantumul cel mai favorabil si astfel de atingem cea mai importanta dintre ținte, de a aduce echitate în interiorul sistemului public de pensii, astfel că, indiferent, pe ce lege ai ieșit, penrtu contributii egale si munca egala vei beneficia de o pensie egală.

In orice act normativ avem acest drept dar veti vedea ca legea este o lege buna, care ii va multumi pe romani”, a dat asigurări ministrul Bucura-Oprescu.

Ministrul a vorbit și despre documentele pe care pensionarii trebuie să le ducă la Casele de Pensii pentru recalculare. O mare problemă întâmpină, însă, pensionarii care au lucrat la firme care acum nu mai există. În cazul în care aceștia reușesc să intre în posesia documentelor de la arhive, aceștia trebuie să plătească sume însemnate în schimbul acelor documente.

„Am făcut o lege bună care să le permită românilor încă 6 luni, începând de la 1 septembrie, să aducă aceste documente necesare recalculării. Faptul că am recunoscut dreptul, acum noi nu avem în acest moment dovezile pentru acest drept, de aceea pensionarii trebuie să aduca acele documente. Problema este generată de angajatorii care acum nu mai sunt in stare de funcionare, care si-au inchis activitatea si ale caror arhive au fost preluate de prestatorii privati.

Căutăm să găsim soluții, dar acestea nu țin mereu de noi. Atat timp cat acei angajatori care nu mai exista au dat arhivele la prestatori privați… Căutăm soluții ca pensionarilor să le fie mai ușor. Pentru pensionarii care au fost în activitate înainte de anul 2001 nu este simplu să-și procure actele doveditoare ale tuturor veniturilor pentru care s-au platit contributii la stat.

Legea arhivelor naționale reglementează obținerea acestor adeverinte, dar si ordinul pe care președintele Casei de Pensii a fost obligat să-l dea în baza acelei legi. În momentul acesta avem în vigoare legea arhivelor care stipulează clar cum se iau aceste adeverinte si cum se stabilesc acele tarife.

Prevederile noii legi sunt bazate pe toată filosofia legii, în primul rand pe contributivitate. Totalul punctelor acumulate e generat de totalul punctelor contributive – avem acea perioada in care se va tine cont de toate veniturile, avem punctele necontributive asimiliate care tin de educatia pe care o au – perioadele de studii superioare, de armata, de somaj sau de prizonierat, dacă e cazul, si nu in ultimul rand de punctele de stabilitate, care au menirea de a încuraja munca si stagiile mai lungi de cotizare.

Sensul legii pe care am creat-o nu este de a-i pune pe pensioari pe drumuri, ci de a le recunoaste drepturi care pana acum nu le-au fost recunoscute„, a mai spus ministrul Muncii.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.