Bulgaria trece la euro de la 1 ianuarie 2025. România, amânată până în anul 2028!
O nouă țară trece la moneda euro. Comisia Europeană (CE) și Bulgaria au semnat un acord ca să facă campanii de informare despre cum se folosește moneda euro adoptată. Iată ce se întâmplă cu România.
Bulgaria a decis că de la 1 ianuarie 2025 o să folosească euro ca monedă oficială. Asta o să însemne o schimbare mare pentru Banca Națională a Bulgariei (BNB). Când va trece la moneda UE, BNB o să nu mai poată decide totul singură și o să aibă sarcini legate de sistemul euro.
Aproape 39% din toate tranzacțiile financiare din lume se fac în moneda europeană. Acest lucru se întâmplă fără să includă plățile din țările din zona euro. Așadar, euro e a doua monedă cea mai folosită pe Glob. Euro e și o monedă pe care multe țări o folosesc ca rezervă. În 2017, cam 20% din rezervele mondiale erau în euro.
Ratele dobânzii în zona euro au impact asupra economiei și prețurilor. Schimburile valutare de zi cu zi necesită o gestionare bună, de care se ocupă Banca Centrală Europeană (BCE), o bancă independentă din Frankfurt. BCE se ocupă de politica monetară pentru cele 20 de țări din UE care folosesc moneda europeană, încercând să păstreze prețurile stabile și puterea de cumpărare a euro.
Chiar dacă taxele și impozitele sunt decise de guvernele naționale, ele au reguli comune pentru finanțele publice ca să coordoneze activitățile care să asigure stabilitatea, creșterea economică și să creeze locuri de muncă. După ce miniștrii de Finanțe din cele 20 de state membre ale zonei euro au ajuns la un acord pe data de 11 martie 2024, liderii UE și-au exprimat sprijinul pentru recomandările privind politica fiscală pentru anul 2025. Aceste recomandări includ noile reguli fiscale, care permit o perioadă mai lungă pentru reducerea datoriilor, cu condiția menținerii investițiilor.
„Consiliul European sprijină recomandările de politică economică pentru zona euro.”, se precizează în comunicatul ce urmează să fie publicat la finalul summitului liderilor UE.
La debutul anului 2023, Croația s-a alăturat zonei euro, marcând astfel zece ani de la momentul integrării sale în Uniunea Europeană. Liderii Uniunii Europene urmează să își manifeste sprijinul pentru o politică fiscală mai riguroasă în zona euro în 2025. Ei vor astfel să contribuie la reducerea inflației și la stabilizarea finanțelor publice. Decizia vine în contextul excesului de cheltuieli din timpul pandemiei și crizei energetice.
Experții susțin că România nu ar putea adopta moneda europeană mai înainte de anul 2028. Un aspect crucial pentru a intra în zona euro constă în consolidarea fiscală și bugetară, alături de garantarea unei creșteri economice sustenabile. La început, România și-a stabilit ca obiectiv adoptarea monedei euro în 2014, însă termenul limită a fost schimbat de mai multe ori, fiind amânat succesiv până în 2019, 2024, iar acum a fost amânat până în 2029.
„Probabil că în următorii ani, cel puțin până în 2024-2025, nu se întrevede o îndreptare a situației. Din acest punct de vedere, perspectivele pentru România nu sunt imediat de intrare în mecanismul de aderare la euro. Adevărul este că nici nu a fost o prioritate acest obiectiv. S-a mai vorbit despre el de câteva ori în ultimii ani, au fost niște termene care tot timpul au fost încălcate sau neluate în seamă, dar nu a existat o dorință fermă.”, a declarat expertul economic Aurelian Dochia.
Executivul ia în considerare elaborarea unei noi strategii care să se potrivească cu schimbările economice și sociale survenite în urma pandemiei. Guvernul României are în plan să adere până în 2026, cu mult înainte de data inițială anunțată.