Ministrul Deca a discutat cu sindicatele despre salarizarea, în funcție de performanță, în Educație!

Reprezentanții sindicatelor din învățământ și ministrul Educației, Ligia Deca, s-au întâlnit pentru a discuta despre identificarea unor criterii pentru salarizarea diferențiată a cadrelor didactice pe baza performanței. Această inițiativă vine în contextul presiunilor crescute pentru reformarea sistemului de salarizare în educație, ca parte a eforturilor mai largi de îmbunătățire a calității învățământului.

Potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), întâlnirea a avut loc la data de 1 aprilie 2024. „La data de 1 aprilie 2024, reprezentanții federațiilor sindicale au avut o întâlnire cu ministrul educației, Ligia Deca, tema discuțiilor constând în stabilirea demersurilor în vederea identificării unor criterii pentru salarizarea diferențiată a cadrelor didactice din sistemul de învățământ preuniversitar pe criterii de performanță”, conform FSLI.

În aceeași zi, Ministerul Educației a anunțat constituirea unui grup de lucru, în colaborare cu sindicatele, pentru a elabora un proiect de metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza performanței. „Constiuirea unui grup de lucru” a fost decizia principală a ministerului, conform comunicatului de presă emis de instituție, potrivit Edupedu. Scopul acestui grup este „să elaboreze proiectul de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță”.

În aceeași zi, Ministerul Educației a anunțat constituirea unui grup de lucru, în colaborare cu sindicatele, pentru a elabora un proiect de metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza performanței. „Constiuirea unui grup de lucru” a fost decizia principală a ministerului, conform comunicatului de presă emis de instituție. Scopul acestui grup este „să elaboreze proiectul de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță”.

Această inițiativă vine în contextul raportului tehnic OECD „Consolidarea guvernanței învățământului preuniversitar din România”. Raportul, elaborat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, include printre cele 18 recomandări-cadru pentru continuarea reformei în România și revizuirea sistemului de salarizare a cadrelor didactice pentru a consolida legătura dintre performanță și recompensă și pentru a îmbunătăți transparența.

Menționăm că în 2016 au mai avut loc discuții similare despre introducerea unor criterii de performanță în învățământ, dar acestea au fost respinse de sindicatele profesorilor, conform publicației informatiazilei.ro.

Contextul acestor discuții este marcat de presiuni politice și sociale pentru reforme în educație. Premierul României, Marcel Ciolacu, a cerut public ministrului Educației să prezinte criterii de performanță pe baza cărora salariile profesorilor să poată fi crescute diferențiat. „Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește”, a declarat Ciolacu. Această solicitare a fost reiterată de premier încă de la preluarea mandatului.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.