Ziua Europeană a Parcurilor marcată printr-o serie de evenimente organizate de Administrația Parcului Național Cozia

Ziua Europeană a Parcurilor a fost marcată în acest an printr-o serie de evenimente organizate în perioada 22 – 24 mai, în județul Vâlcea, de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Administrația Parcului Național Cozia.

Printre participanți s-au numărat directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Marius – Dan Sîiulescu, reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, directori ai parcurilor naționale și naturale, reprezentanți ai administrației publice locale și ai mediului academic.

În intervenția sa, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Marius – Dan Sîiulescu, a pus accent pe conservarea biodiversității din ariile naturale protejate, păstrarea tradițiilor din comunitățile locale din aceste zone, armonia dintre oameni și natură, și a exprimat susținerea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva pentru administrarea celor 22 de parcuri naționale și naturale, precum și disponibilitatea de a prelua în administrate alte arii naturale protejate.

De Ziua Europeană a Parcurilor, numeroși specialiști în arii naturale protejate au susținut prezentări, iar administrațiile parcurilor naționale și naturale au organizat standuri de prezentare a comunităților locale și cu produse culinare tradiționale.

Tema din acest an a Zilei Europene a Parcurilor este ”Votează pentru Natură!”, un îndemn să asigurăm un viitor mai sănătos pentru oameni și natură.

Ziua Europeană a Parcurilor, marcată pe 24 mai, a fost instituită în urmă cu 25 de ani, la inițiativa Federației Europene a Parcurilor ”EUROPARC”, având ca obiectiv apropierea oamenilor de natură, atragerea atenției asupra importanței frumuseților din natură și a managementului durabil al ariilor naturale protejate.

Primul parc național din România, Retezat, a fost înființat în anul 1935, în prezent fiind 29 de parcuri naționale și naturale. Din acestea, 22 de parcuri naționale și naturale sunt administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, având o suprafață totală de 853.266 hectare, 232.246 hectare fiind în zone de protecție, iar în aceste parcuri sunt 562.730 hectare de păduri.

Parcurile naționale și naturale administrate de Romsilva pun la dispoziția turiștilor numeroase trasee amenajate, precum și infrastructura care permite plimbări cu bicicleta, barca sau ecvestre, alpinism, popasuri în spații amenajate sau locuri speciale pentru observarea faunei.

Administrațiile celor 22 de parcuri naționale și naturale din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva asigură managementul ariilor naturale protejate, întrețin permanent infrastructura turistică, amenajează traseele și potecile tematice, în colaborare cu Salvamont în zonele montane, mențin marcajele, panourile informative și indicatoarele.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.