Ploile torențiale au făcut ravagii în toată țara
Ploile torenţiale au făcut ravagii în ţara noastră. Plouă neîntrerupt de 24 de ore, iar meteorologii spun că în unele zone, în acest interval au căzut precipitaţii cât pentru două luni. Problemele nu au întârziat să apară. Circulaţia mai multor trenuri este îngreunată din cauza apei de pe şinele de tren. De asemenea, din cauza vremii s-au produs şi accidente, iar mai multe gospodării au fost inundate.
Peste 50 de intervenții pentru scoaterea apei din locuințe și gospodării, în Capitală și Ilfov
Echipe ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov au avut peste 50 de intervenții, în ultimele ore, pentru scoaterea apei acumulate în locuințe și în gospodării, ca urmare a precipitațiilor abundente căzute în Capitală și localitățile din apropiere.
Potrivit unui comunicat ISU București-Ilfov, ca urmare a manifestărilor meteo, începând de marți, ora 17,00 au fost gestionate peste 50 de intervenții, iar în prezent sunt în desfășurare alte 10.
În București s-a intervenit pe Șoseaua Fundeni, Șoseaua București — Urziceni și străzile Dealu Cotmeana, Principală, Livezilor, Bihor, Walter Mărăcineanu, Gheorghe Petre, Perinița, Anton Pann, Gramond și Mihai Viteazu.
În județul Ilfov, localitățile afectate sunt Pantelimon, Cernica și Afumați.
Ploile abundente au provocat inundații în 15 localități ale județului Prahova, pompierii intervenind cu motopompe, în cursul nopții de marți spre miercuri, pentru evacuarea apei din opt case și zeci de curți și grădini. Probleme au fost înregistrate și pe DN 1B, unde carosabilul este inundat, iar două TIR-uri s-au ciocnit.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat că opt locuințe din cinci localități, dintre care trei sunt situate în municipiul Ploiești și câte una în orașele Urlați și Băicoi, au fost inundate în ultimele 12 ore.
De asemenea, pompierii au intervenit în 13 localități, între care orașele Ploiești, Boldești Scăeni, Urlați, pentru evacuarea apei din 25 de curți și grădini, dar și dintr-un beci.
Pe DN 1B, carosabilul a fost inundat pe o porțiune de 1,5 km în satul Loloiasca, stratul de apă măsurând 5-10 cm.
În aceste condiții, două TIR-uri care circulau pe acest segment de drum s-au ciocnit, miercuri dimineață, față-spate, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, Marian Popescu, spunând că în continuare pe DN 1B este un strat de apă de 5 cm pe o distanță de aproximativ 500 de metri.
În urma coliziunii au rezultat pagube materiale, traficul în zonă fiind dirijat de polițiștii rutieri.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, din pricina căderilor de stânci de pe versanți, cauzate de precipitațiile semnificative, circulația rutieră pe DN10 Buzău – Brașov este oprită pe ambele sensuri la km 80, în zona localității buzoiene Siriu.
Ruta ocolitoare pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone este Buzău – DN10 – Cislău – DJ102B – Vălenii de Munte – DN1A – Cheia – Săcele – Brașov.
Ruta ocolitoare pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone este Buzău – DN1B – Ploiești – DN1A – Brașov.
Totodată, din cauza intemperiilor, circulația feroviară se desfășoară îngreunat, cu restricție de viteză de 5 kilometri pe oră în gara din municipiul Galați. Ca urmare a precipitațiilor abundente, macazurile au fost acoperite cu o cantitate mare de apă.
Din pricina apei de pe carosabil, traficul rutier se desfășoară îngreunat pe DN2 Focșani – Bacău, la km 223, între localitățile Domnești și Ruginești (jud. Vrancea). Pe sensul către Focșani, este afectată prima bandă și o parte din banda numărul 2.
Din același motiv, se circulă ușor îngreunat pe DN1B Ploiești – Buzău, la km 31, în zona localității prahovene Loloiasca. Pe carosabil, nivelul apei este de aproximativ 5 centimetri.
În județul Brăila, circulația auto pe DN21 Slobozia – Brăila se desfășoară îngreunat, pe un fir alternativ, la km 62, în zona localității Bărăganu. Un autotren a rămas imobilizat pe carosabil de noaptea trecută, după ce mai multe pneuri ale acestuia au făcut explozie.
Urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile (zăpadă şi vânt puternic), DN67C-Transalpina a fost închis temporar între Rânca şi Obârșia Lotrului (între kilometrii 34+500 – 59+800.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare cod portocaliu de inundaţii, valabilă de miercuri până joi, pe râuri din judeţele Harghita, Neamţ, Bacău, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Galaţi, Constanţa şi Tulcea. Alte judeţe din România se află încă sub COD GALBEN de inundaţii.