Liderii locali ai PSD, despre războiul Tudose-Dan
Vicepremierul Paul Stănescu este de părere că nu se impunea demisia ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. Alţi lideri PSD spun că partidul trebuie să se concentreze pe aplicarea programului de guvernare şi speră că acest moment tensionat va fi depăşit.
Întrebat, joi seara, de corespondentul Mediafax, dacă se impunea demisia ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, vicepremierul Paul Stănescu, un apropiat al lui Liviu Dragnea, a răspuns ”Nu”.
El a refuzat să facă declaraţii suplimentare.
”Guvernul este rezultatul unei coaliţii politice şi a votului popular! Aşa cum am mai spus, CExN şi coaliţia analizează orice problema sesizată de membrii Guvernului. PSD trebuie să rămână conectat la agenda publică şi la implementarea programului de guvernare”, a declarat Constantin Rădulescu, preşedintele PSD Vâlcea.
La rândul său, liderul organizaţiei municipale a PSD Galaţi, Florin Popa, a spus că ”sunt declaraţii făcute de doi oameni importanţi, unul este premier, celălalt este ministru. Este treaba lor, ei trebuie să-şi regleze problemele acestea”.
Întrebat dacă se impune convocarea unei şedinţe în care să se discute despre sprijinul acordat unui ministru, Popa a răspuns: ”Dacă se va respecta regulamentul şi va fi convocată o şedinţă, vom vedea atunci”.
La rândul său, Emil Radu Moldovan, preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Bistriţa-Năsăud, a declarat, pentru Mediafax, că nu crede că ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, trebuia să îşi dea demisia.
”Cel important lucru este aplicarea programul de guvernare şi fiecare dintre colegii mei ar trebui să se ocupe de acest lucru. Poporul român dezavuează astfel de atitudini şi colegii mei ar trebui să înţeleagă acest lucru. Eu i-am sfătuit şi luni, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional de la Bucureşti, să se gândească la priorităţi, să pregătească un program serios pentru a marca sărbătoarea atât de importantă de anul acesta”, a spus Moldovan.
La rândul său, Mihai Weber, preşedintele executiv al PSD Gorj, a declarat că speră ca acest moment tensionat să fie depăşit.
”Sunt convins că se va găsi o soluţie, apelez la maturitatea factorilor politici implicaţi. Eu susţin PSD, susţin un program de guvernare cu care am venit în faţa oamenilor, este un guvern politic, drept pentru care toate deciziile trebuie să se ia în cadrul Comitetului Executiv Naţional, în baza unei analize clare. Nu agreez ideea de a comunica prin mass-media. Factorul politic trebuie să decidă”, a spus Mihai Weber.
Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a refuzat să comenteze situţia.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, nu şi-a anunţat demisia de la conducerea instituţiei, ea declarând în schimb că a avut acceptul iniţial al lui Cătălin Ioniţă de a prelua şefia Poliţiei Române, deşi ulterior acesta a făcut raport prin care refuza numirea.
Dumitru Buzatu, preşedintele PSD Vaslui, consideră că deznodământul conflictului dintre premierul Mihai Tudose şi ministrul de Interne, Carmen Dan, va fi unul ”nu chiar plăcut”, iar în cazul în care conflictul va continua în acest fel, mai rămâne ca CEX al PSD să ceară demisia premierului.
Dumitru Buzatu a declarat, joi seara, corespondentului MEDIAFAX, că o cunoaşte pe Carmen Dan, este un om onest, şi că a rămas surprins când premierul, ”sub impulsul nervilor, i-a solicitat demisia”.
”Asemenea lucruri nu ar trebui să se petreacă într-un Guvern, dar din păcate au evoluat de aşa natură încât ne aflăm într-o sarabandă a declaraţiilor. O cunosc pe Carmen Dan, este un om onest, am rămas foarte surprins când premierul, sub impulsul nervilor şi al situaţiei tensionate, a făcut afirmaţiile respective şi i-a solicitat demisia. Demisia ministrului de Interne din cadrul unui Guvern acceptat de o majoritate covârşitoare a decidenţilor din PSD nu cred că se poate cere la nervi, necesită o discuţie, un acord. Trebuie să vedem dacă cel căruia i se cere demisia a săvârşit un act care trebuie sancţionat cu demisie. Din păcate, evoluţia acestui conflict se îndreaptă spre un deznodământ nu chiar plăcut şi dacă va continua în acest fel, adică un ministru încearcă să ia măsuri într-un minister şi premierul îi cere demisia, mai rămâne ca CEX al PSD să îi ceară demisia premierului. Ce altă cale mai poate fi urmată dacă cea a dialogului constructiv nu este deschisă?”, a spus Dumitru Buzatu, potrivit Mediafax.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat, joi seară, că nu-şi va da demisia de la conducerea instituţiei, ea declarând în schimb că a avut acceptul iniţial al lui Cătălin Ioniţă de a prelua şefia Poliţiei Române, deşi ulterior acesta a făcut raport prin care refuza numirea.