Maria Grapini, despre prezența premierului Poloniei în PE: “A fost o lecție de verticalitate și demnitate!”
Europarlamentarul umanist Maria Grapini, a transmis presei naționale un briefing al momentului extraordinar derulat, miercuri, 4 iulie, în PE, prilejuit de discursul fulminant al primului ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki.
“Știa că vine într-un loc în majoritate ostil Poloniei și în fața unei Comisii Europene care a propus sancțiuni țării sale. Și-a prezentat însă viziunea franc, mândru si fără menajamente! A arătat că Polonia a reușit să facă viața cetățenilor mai bună, că a scăzut cu 95% sărăcia în rândul copiilor, luând de la evazioniști, că este țara care a utilizat cele mai multe fonduri europene (86 miliarde) și că a construit 13.000 de kilometri de drumuri!”, a transmis Maria Grapini.
Premierul Poloniei a spus: “Nu suntem în situația de a primi lecții! Am luat măsuri pentru nevoiași. Am luat bani de la mafioți și am ajutat copiii. Noi prețuim libertatea, am luptat împotriva barbarismului german și nu trebuie să-i uităm nici pe vecinii din est. Ne criticați, dar în Polonia ne bucurăm de cel mai mare sprijin cetățenesc!”.
Grapini a mai precizat că oficialul polonez a cerut clar respectarea identității fiecărei națiuni și a formulat un NU categoric integrării, în forma propusă de către mai marii Europei.
“Integrarea europeană este posibilă doar dacă cetățenii europeni și-o doresc, altfel nu se va realiza! Trebuie să oferim un contract social, încrederea că a fi european aduce cu sine o viață mai bună. Avem nevoie de mai multă cooperare pentru o Europă a solidarității și a securității. Politica de coeziune trebuie să elimine disparitățile. Suveranitatea europeană nu înseamnă dezvoltarea UE pe spatele cetățenilor! Suveranitatea UE trebuie să se bazeze pe suveranitățile naționale!”, a mai spus premierul Poloniei.
Cel mai percutant fragment al discursului oficial a fost, însă, după cum a declarat umanista Maria Grapini, cel referitor la Justiție și libertatea presei.
“Vorbiți de reforma în Justiție din țara mea, dar știți că unii dintre judecători, pe care i-am pensionat, erau de pe timpul Curții Marțiale? Știați că, înainte de acest guvern, judecătorii dădeau telefon primului ministru si primul ministru suna judecătorii pentru a da sentințe? Acum nu mai este posibil așa ceva în Polonia! Vorbiți de libertatea presei în Polonia, dar știți că circa 80% dintre publicații scriu negativ la adresa guvernului, deși nu întotdeauna obiectiv și este păcat pentru că influențează alegătorii, dar totuși o fac?! Cum este, deci, amenințată libertatea presei? Înainte, serviciile secrete intrau în redacții și luau documente, acum nu se mai poate așa ceva! Mă întreb dacă, într-adevăr, Comisia Europeană este un interlocutor onest, echidistant!”, a spus, de la tribuna plenului european din Strasbourg, unul dintre cei mai vehemenți reprezentanți ai Grupului de la Vișegrad.
În opinia Mariei Grapini, a fost o lecție de verticalitate și demnitate, un moment pe care Europa îl va ține minte, cu siguranță!