Gyorgy Frunda: Corina Crețu e capabilă

Europarlamentarul PSD Corina Crețu ar putea face față provocării unui post de comisar european, a declarat joi la RFI Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta.

În opinia lui Gyorgy Frunda, Corina Crețu are experiență, nu este la primul mandat în PE, „a întocmit niște rapoarte, a lucrat în echipe, dar trebuie spus că acești președinți de comisii de fapt reprezintă fațada politică a activității comisiilor respective”. În acele comisii lucrează tehnocrați, oameni foarte bine pregătiți din punctul de vedere al problematicii pe care o discută, se iau deciziile la nivelul conducerii tehnice, apoi fiind prezentat raportul de președintele comisiei respective, a adăugat el.

„Domnul Jean-Claude Juncker aduce o viziune nouă, vrea ca această comisie să lucreze mult mai apropiat de ceea ce face un guvern național, adică pe lângă președinte, cei șase vicepreședinți care își vor împărți pe domeniile de activitate atribuțiile vor lucra cu acești președinți de comisie și vor încerca să adopte niște decizii care să schimbe atitudinea, funcționarea de până acum a Comisiei Europene. În această construcție, în care se vrea a avea nouă doamne președinți de comisie, toată funcționarea va fi diferită și eu cred că doamna Crețu va putea să facă față unei asemenea provocări. Ea a mai condus comisii, știe să ia deciziile necesare și cred că va putea face acest lucru”, a susținut Frunda.

Întrebat cât de mare este riscul ca România să primească un post de comisar european de mică anvergură, Gyorgy Frunda a răspuns că nu este acord cu această catalogare.

„În România poți să spui că Ministerul Sportului nu are greutatea Ministerului Justiției și poate este adevărat dintr-un anumit punct de vedere. Dar atunci când la nivelul Comisiei Europene deciziile se iau în comun și se încearcă construirea unui guvern european, eu cred că fiecare portofoliu este important. Întrebarea se pune altfel: ce buget are comisia respectivă, cu cât poți să-ți ajuți statul din care provii? Dar principiul — și asta în politica românească se spune prea puțin — principiul UE este ca nici un membru al Comisiei să nu aibă în atribuțiile de rezolvare problemele țării din care provine”, a precizat Frunda. (Agerpres)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.