Halloween–ul, sărbătoare adoptată de români
Cei mai multi dintre noi credeam ca Halloween-ul este o sarbatoare cu origini americane, dar este bine de stiut ca aceasta a inceput in sa fie celebrata in Europa si ca a fost dusa peste Atlantic de emigrantii irlandezi.
Radacinile acestei sarbatori se trag din vremuri pre-crestine. Celtii, un popor razboinic si mistic, sarbatoreau sfarsitul anului calendaristic celt pe 1 noiembrie. Potrivit credintei acestora, in noaptea de Samhain, un fel de Revelion pagan, hotarele intre lumi erau atat de inguste incat spiritele puteau umbla nestingherite in lumea celor vii. Avand credinta ca spiritele isi viziteaza fostele case, unii locuitori au inceput sa se deghizeze, pentru a se ascunde de acestea. Tot de teama spiritelor, altii lasau pe prispa casei prajiturele, de unde si obiceiul de a colinda al copiilor din America, cu urarea : ,,Trick or treat?”.
Dupa cucerirea Britaniei de catre romani si aparitia crestinismului in aceasta zona, papa Bonifaciu al IV–lea a declarat sarbatoarea pagana si a instituit Sarbatoarea Tuturor Sfintilor, pe 13 mai. In secolul al IX-lea, papa Gregoire al IV-lea a mutat sarbatoarea religioasa pe 1 noiembrie, ziua in care se celebra si Samhain-ul.
In Statele Unite ale Americii si Canada, Halloween-ul este o sarbatoare in care copii au rolul principal. Acestia colinda in seara de ajun si primesc bomboane. In aceste zile se organizeaza festivaluri, carnavale, iar suite de adulti si copii costumati colinda strazile in cautare de dulciuri, farse si distractie. In Romania se organizeaza petreceri tematice, atat pentru copii, in colectivitati, cat si pentru adulti. Cei care nu doresc sa iasa din casa pot profita de promotiile Vlad Cazino, un site pe care pot gasi numeroase jocuri cu tematica de Halloween, care acorda premii consistente.
Simbolul acestei sarbatori care incepe sa prinda in toata lumea este dovleacul-felinar. Legenda il are in primplan pe Jack O`Lantern, un fierar irlandez siret, avar si betiv care, atunci cand il intalneste pe diavol in carciuma il pacaleste sa-i promita ca nu ii va lua sufletul. Cand Jack a murit, pe 31 octombrie, portile Raiului nu s-au deschis pentru o fire asa pacatoasa. Cand a incercat si in Iad, diavolul si-a tinut promisiunea si nu l-a primit, dar ca dovada de bunavointa i-a aruncat acestuia un taciune pentru a-si lumina drumul. Jack a scobit un nap, mancarea lui preferata, si si-a construit un felinar. In credinta irlandeza, acesta se intoarce in lumea celor vii in fiecare an, in ziua mortii sale.
Romanii au propriile sarbatori dedicate spiritelor celor morti, insa cea de Sfantul Andrei este cea mai cunoscuta. In credinta populara, in noaptea de 29 spre 30 noiembrie se deschid cerurile, coboara sfintii Petru si Pavel patronii lupilor, spiritele mortilor, iar strigoii si strigoaicele se lupta pentru mana laptelui si a campului.