Companiile Municipale ale Capitalei, înființate ilegal!
Curtea de Apel București a decis anularea tuturor hotărârilor de înființare ale Companiilor Municipale. Soluția este definitivă, anunţă USR într-un comunicat de presă. În replică, Gabriela Firea susţine că s-a „preluat acest model din Europa, din orase precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există și în alte orașe din țară”.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi, anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a companiilor municipale ale Primăriei Capitalei, în urma unui proces iniţiat de USR Bucureşti, în anul 2017. Decizia instanţei este definitivă.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea susține într-un punct de vedere remis STIRIPESURSE.RO că înființarea companiilor s-a făcut pe model european și că activitatea celor 22 de societăți va continua normal pentru că ”anularea unor acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale”. Edilul atrage atenția și că pe acest precedent ar putea fi anulate hotărârile privind înființarea companiilor înființate în toată țara de primării și consilii județene:
”Am aflat în această seară soluția Curții de Apel București, care a admis recursul USR și a dispus anularea Hotărârilor CGMB prin care s-a decis înființarea a 20 de companii municipale în lunile martie și aprilie a anului 2017.
Recunoaștem că pentru noi această decizie este una, cel puțin suprinzătoare, dacă nu șocantă, în contextul în care până acum am avut căștig de cauza în alte procese similare la fond, și chiar și aici căștigasem în mod clar la fond.
În luarea acestor decizii de înființare, cât și pe parcursul procesului am avut confirmarea scrisă a unor cadre didactice- profesori universitari cu o reputație neștirbită, în acest domeniu, că adoptarea acestor hotărâri s-a făcut cu respectarea strictă a textelor de lege.
Am preluat acest model din Europa, din orase precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există și în alte orașe din țară.
Se pare însă că o instanță din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale și în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcționării orașului. Contestatarii noștri se pare că apreciază că un București complet blocat și aruncat în haos, este singura modalitatea care le-ar putea da câștig de cauză în alegerile viitoare.
Vom analiza și vom cere opinia unor juriști să luăm în continuare măsurile ce se impun.
Ceea ce doresc să precizez este faptul că aceste companii există în continuare, sunt înființate de acum un an și câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerțului, iar această anularea a HCMB- acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale.
Probabil, tot instanțele, în întelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare. Pe acest model, imposibil de explicat, ar trebui anulate toate hotararile de infiintare ale companiilor din intreaga tara, ale ministerelor, consiliilor judetene sau primariilor. Sunt absolut convinsa ca este o eroare de interpretare care se va corecta. Bucuria cinica a USR este de scurta durata. USR dovedeste inca o data ca nu salveaza Bucurestiul, ci blocheaza Bucurestiul. USR, care clameaza public transparenta si corectitudinea in administratie, dovedeste ca vrea sa salveze firmele capusa abonate la bugetul Prumariei Capitalei ani de zile, si care sunt speriate de companiile nou infiintate, prin care se fac mari reduceri de cheltuieli si o eficientizare a serviciilor in interesul cetatenilor.”, susține Gabriela Firea
Curtea de Apel București a hotărât anularea hotărârilor de înființare a celor 22 de companii municipale. „Admite recursurile formulate. Casează în parte sentinţa atacată şi, în rejudecare: Admite acţiunea şi, în consecinţă, anulează actele administrative contestate în cauză. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 22.11.2018.”, se arată în decizia magistraților în dosarul început în 2017.
Consilierii municipali USR au contestat înființarea acestor Companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, și nu cu votul a două treimi, așa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei.
„Instanța a decis astăzi că toate companiile au fost înființate de Gabriela Firea cu încălcarea legii, așa cum am spus și noi încă de anul trecut. Este o veste foarte proastă pentru găștile din Voluntari care își văd năruit visul de a pune mâna pe București bucată cu bucată. Este în schimb o veste foarte bună pentru bucureșteni pentru că aceste companii nu vor mai înghiți sute de milioane de euro așa cum au făcut-o până acum. Aceste companii sunt un eșec managerial și financiar de proporții pentru care Gabriela Firea trebuie să răspundă. Actualul Primar este cel care a girat și a forțat împotriva legii înființarea acestor Companii. Actualul Primar este cel care a dat peste jumătate de miliard de euro către aceste structuri înființate peste noapte. Și actualul Primar trebuie să plătească. Gabriela Firea este singurul vinovat pentru cel mai mai mare dezastru edilitar și financiar din București din ultimii 30 de ani. Am avertizat de fiecare dată că legea este încălcată și i-am cerut Gabrielei Firea să nu se aventureze într-un astfel de experiment. Din păcate nu a ascultat și a împins orașul și banul public într-o groapă de unde vom ieși foarte greu”, a declarat Roxana Wring, președinte USR București, consilier municipal și semnatar al acțiunii în instanță.
În 19 octombrie, Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea formulată de consilierii generali USR împotriva Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti si SC Ciclop SA, prin care s-a solicitat suspendarea hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de companii municipale.
Consilierii generali ai municipiului Bucureşti şi-au dat, în februarie 2017, acordul de principiu pentru înfiinţarea unor societăţi comerciale proprii care să se ocupe de furnizarea energiei electrice şi termice, iluminatul public, administrarea spitalelor, construirea de baze sportive şi terenuri de sport, promovarea oraşului, administrarea parcurilor, pază, consolidarea clădirilor cu risc seismic, administrarea spaţiilor publicitare, dar şi a unui dispecerat de taxi.
Consilierii din partea PNL şi USR au votat împotriva înfiinţării societăţilor.