Evenimentele Mariei Grapini din PE, pe tema medicamentelor esențiale necostisitoare, generează efecte!
Europarlamentarul Maria Grapini a avut drept prioritate, pe agenda profesională a precedentului mandat din PE, lupta pentru asigurarea unei balanțe drepte, în toate statele Uniunii, în domeniul acut al medicamentelor esențiale necostisitoare. Singură, sau împreună cu alți colegi europarlamentari, Maria Grapini a organizat evenimente (cel mai recent, pe data de 9 aprilie) care au avut drept scop lansarea unui semnal de alarmă, dar și generarea de efecte oficiale imediate, pentru ca penuria de medicamente de acest tip să fie rezolvată cât mai rapid.
Mai mult, în urmă cu puțin timp, pe 17 aprilie, europarlamentarul român a co-semnat o scrisoare oficială din partea PE, adresată vicepreședintelui Comisiei Europene, Jyrki Katainen, respectiv comisarului pentru securitate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, prin intermediul căreia se solicită stabilirea priorităților în ceea ce privește lipsa de medicamente necostisitoare și esențiale.
“Lipsa de medicamente are un impact asupra pacienților din întreaga Europă și mai multe rapoarte din timpul mandatului nostru au arătat că această situație reprezintă o amenințare tot mai mare la nivelul sănătății publice europene. Din cauza lipsei de medicamente -cheie pentru regimurile de cancer , cum ar fi agenții chimoterapeutici complecși, antibioticele și anestezicele, vedem din ce în ce mai mult că pacienții nu pot beneficia de tratamente care ar trebui să fie disponibile . Aceste lipsuri necesită o abordare europeană coordonată și solicităm ca aceasta să fie o prioritate esențială a Uniunii Europene”, se precizează în documentul oficial, transmis CE și co-semnat de către Maria Grapini.
În document se menționează, extins, întreg contextul crizei medicamentelor esențiale și se solicită soluții: “Cauzele lipsei sunt complexe și multifactoriale. În Europa, acestea sunt adesea cauzate de probleme de calitate și de fabricație, inclusiv rentabilitatea scăzută a medicamentelor esențiale necostisitoare și mecanismele slabe de raportare. Acest lucru duce la o nerespectare a tratamentului pacienților, la întârzieri la tratament, la utilizarea unor produse alternative mai puțin de dorit – adesea costisitoare – și la creșterea potențialului de erori sau evenimente adverse legate de utilizarea de medicamente sau doze alternative”. Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele efecte raportate asupra sănătății și economice ale deficitului de medicamente esențiale necostisitoare.
Acum, Comisia Europeană le-a răspuns inițiatorilor acestui demers important:
“Conform legislației UE, cu excepția situațiilor excepționale titularii autorizațiilor de introducere pe piață trebuie să informeze autoritățile statului membru, cu cel puțin două luni înainte de retragerea produsului de pe piață, fie permanent, fie temporar, inclusiv motivele retragerii. Există, de asemenea, o obligație de furnizare continuă pentru a acoperi nevoile pacienților, odată ce un medicament este plasat pe o piață specifică a UE.
Comisia a publicat un rezumat al măsurilor adoptate de statele membre pentru a asigura aprovizionarea continuă, inclusiv măsurile naționale de remediere a deficiențelor, în urma unei reuniuni cu statele membre din luna mai. Următoarea Comisie va examina necesitatea unor acțiuni suplimentare în vederea remedierii deficitului de medicamente la nivelul UE”, se arată în documentul pe care europarlamentarul Maria Grapini l-a primit din partea Comisiei Europene.
Românca a dat asigurări că, și în mandatul pe care tocmai l-a preluat, această problemă acută va rămâne o prioritate.