Consiliul Tineretului din România: Belarus, suntem alături de voi!
Consiliul Tineretului din România (CTR), alături de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE), este solidar cu societatea civilă din Belarus. Ne alăturăm demersului inițiat de Forumul European de Tineret și de Consiliul Național al Tineretului din Belarus (RADA), prin care condamnăm Guvernul din Belarus pentru fraudarea alegerilor prezidențiale, pentru arestarea protestatarilor pașnici și violența nemotivată a forțelor de ordine.
CTR, ANOSR și CNE consideră că Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, trebuie să fie o voce puternică în cadrul dezbaterilor de vineri și să militeze pentru protejarea societății civile deja puternic încercate, inclusiv prin adoptarea de sancțiuni față de cei vinovați pentru abuzurile constatate.
Guvernul și autoritățile din Belarus trebuie să se alinieze standardelor democratice internaționale prin respectarea dreptului fiecărei persoane de a protesta pașnic. Însă, populația s-a confruntat cu represalii violente: tineri, jurnaliști, activiști care protestau pașnic au parte de reacții brutale din partea autorităților, încălcând drepturile elementare ale omului. Arest, violență, denigrare – ne aflăm în punctul în care există și protestatari uciși dintre cei reținuți anterior în custodia poliției, familiile nefiind lăsate să vadă corpurile neînsuflețite ale celor dragi.
Ne exprimăm convingerea că liderii Uniunii Europene, prin Miniștrii Afacerilor Externe și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, vor fi alături de societatea civilă din Belarus care cere:
- Stoparea imediată a violențelor față de societatea civilă și eliberarea tuturor protestatarilor care au fost reținuți în mod abuziv;
- Includerea societății civile în procesul de monitorizare a desfășurării alegerilor, inclusiv în procesul de numărare a voturilor;
- Garantarea dreptului la libertatea de întrunire;
- Siguranța libertății de exprimare;
- Asigurarea accesului la surse de informare și circulației libere a ideilor și opiniilor, inclusiv prin folosirea neîngrădită a internetului și a canalelor de referință, astfel încât cetățenii din Belarus și comunitatea internațională să aibă acces la informații veridice.
Amintim că drepturile enumerate mai sus se regăsesc în Declarația Universală a Drepturilor Omului, alături de dreptul garantării siguranței unei persoane, document semnat de toate cele 193 state membre ale Organizației Națiunilor Unite, printre care se află și Belarus. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), din care face parte și Belarus, alături de alte 56 de state membre, promovează conceptul de securitate, stabilitate politică și economică. Această organizație stipulează clar în principiile sale și respectarea drepturilor omului și ale democrației. Reamintim faptul că Belarus nu a fost acceptată pentru a fi membru în Consiliul Europei din cauza faptului că nu îndeplinește standardele organizației referitoare la drepturile omului și ale democrației, un progres considerabil în acest sens fiind necesar în vederea unei eventuale decizii favorabile în viitor.
Uniunea Europeană nu trebuie să întoarcă privirea în altă direcție. Societatea civilă din Belarus are nevoie de o intervenție rapidă din partea Uniunii Europene. Este timpul ca țările democrate europene să își asume responsabilitatea și leadershipul strategic în regiune.
„Statul român, având o democrație câștigată de români acum 30 de ani prin Revoluția Română, trebuie să își arate maturitatea și empatia în deciziile pe care le va susține privind problemele actuale din Belarus. Drepturile cetățenilor din această țară, implicit ale tinerilor, nu trebuiesc îngrădite de liderii politici care conduc Belarus în rândul țărilor care nu respectă valorile democratice care stau la temelia Europei de astăzi. Avem nevoie de acțiuni concrete, la nivelul comunității europene, care să definească și să consolideze solidaritatea europeană dincolo de granițele Uniunii Europene. Astfel că noi, în calitate de reprezentanți ai tinerilor, ne arătăm încrederea că autoritățile statului român vor condamna alături de comunitatea internațională orice act de îngrădire a statului de drept, a libertății de exprimare și a participării societății civile la deciziile care țin de viitorul democratic al Belarusului.” – Gabriel Carnariu, președinte Consiliul Tineretului din România
„Întreaga populație a lumii se luptă să creeze o nouă normalitate după a fost afectată de pandemia de COVID-19, în tot acest timp bielorușii duc o luptă în plus, cea împotriva fraudei din cadrul alegerilor prezidențiale de duminică. Astfel, dorința pentru democrație, exprimată prin participarea la vot și protestele ce au avut loc după alegeri, s-a transformat într-o încălcare a drepturilor și libertăților omului. Suntem într-o comunicare permanentă cu studenții de la nivel european, prin intermediul European Students’ Union (ESU), și solicităm eliberarea tuturor prizonierilor politici, organizarea de noi alegeri în statul Belarus și asigurarea punerii în aplicare a drepturilor constituționale în ceea ce privește libertatea de exprimare, libertatea de a alege și de a fi ales.”, Petrișor-Laurențiu Țucă, președinte ANOSR
„Suntem solidari cu elevii din Belarus, care în aceste zile suferă din cauza măsurilor opresive promovate de către guvernul bielorus. Libertatea de exprimare și cea de asociere reprezintă două dintre drepturile fundamentale ale omului, prevăzute în convențiile internaționale din domeniul umanitar. Consiliul Național al Elevilor încurajează cetățenii din Belarus să continue lupta pentru democrație și pentru promovarea valorilor de bază ale unei societăți deschise și solicităm autorităților internaționale să ia măsuri drastice pentru a asigura corectitudinea procesului electoral desfășurat în ultimele zile.”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor
CTR reprezintă principalul partener neguvernamental pe probleme de tineret în raport cu autoritățile și instituțiile publice centrale abilitate în domeniul politicilor pentru tineret. Scopul Consiliului Tineretului din România este de a acționa pentru apărarea și promovarea drepturilor tinerilor români din țară și din străinătate, precum și în vederea creșterii participării active a acestora la viața comunităților din care fac parte. CTR sprijină și susține interesele comune ale membrilor săi la nivel local, regional, național, european și internațional.
CTR și-a asumat misiunea de a asigura prezența unei voci puternice a tinerilor în plan instituțional și public în procesul de dezvoltare a politicilor publice care vizează tinerii și care pot avea un impact semnificativ asupra tinerilor, inclusiv în domenii care vizează ocuparea, educația, sănătatea, participarea civică și politică și voluntariatul.
În prezent, CTR reunește 22 de structuri federative, cu o rețea de peste 500 de organizații de și pentru tineret din țară, fiind singura structură din România afiliată la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) și Organizația Mondială pentru Tineret (World Assembly of Youth).