Teodor Țigan, management performant la Romsilva: Regia va realiza toți indicatorii de performanță stabiliți pentru anul 2020!
Cotidianul online „Cronica Română” publică un amplu interviu cu Teodor Țigan, directorul general al RNP-Romsilva. În mai puțin de două luni de la preluarea mandatului, Teodor Țigan a readus Romsilva în zodia stabilității, toți indicatorii de performanță stabiliți de Consiliul de Administrație urmând a fi atinși, în anul 2020, de noul management al Regiei în ciuda unei pandemii necruțătoare care a afectat puternic sectorul economic!
Un silvicultor cu o experiență uriașă, care este decis să-și pună în practică planul de management, Teodor Țigan vorbește, printre altele, despre prioritățile mandatului său, despre situația economică a Romsilva, despre modul în care Romsilva a gestionat efectele crizei sanitare, cu implicații și din punct de vedere economic, despre programul perdelelor forestiere, despre consecințele restricționării vânzarea unor specii și sortimente la un procent de 30%, despre capitolul ‘’pădurilor virgine’’, despre măsurile concrete adoptate în privința reducerii ilegalităților din pădurile administrate de Regie, și nu în ultimul rând despre performanță, transparență și îmbunătățirea imaginii Romsilva.
Domnule director general, Teodor Țigan, a trecut o lună și jumătate de când Consiliul de Administrație al Regiei Națională a Pădurilor-Romsilva v-a numit, până la data de 31 decembrie 2021, în funcția de director general. Care sunt prioritățile mandatului dumneavoastră? Care sunt principale schimbări pe care le-ați adus managementului Romsilva în scurtul interval de la numirea în funcție? Și, nu în ultimul rând, ce vă doriți de la angajații Regiei?
Bineînțeles că a fi directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva mă onorează, însă știu că este și o mare responsabilitate pentru mine. Așa cum bine ați punctat, Consiliul de Administrație al Romsilva m-a desemnat la conducerea Regiei de prea puțin timp ca măsurile din planul de mandat să fie vizibile. Îmi doresc mult ca Romsilva să devină o instituție puternică și sustenabilă, cu un rol clar stabilit pentru publicul larg. Obiectivele mele sunt creșterea contribuției pădurilor la calitatea vieții, creșterea calității profesionale a angajaților, conservarea biodiversității și protecția mediului înconjurător, promovarea imaginii corecte a Romsilva, fără să uit de obiectivele specifice, precum gestionarea durabilă a pădurilor, asigurarea stabilității economico-financiare sau dezvoltarea durabilă a regiei.
Prioritățile mele imediate sunt valorificarea responsabilă a masei lemnoase fasonată și implementarea unui sistem electronic de vânzare prin licitație a masei lemnoase (fasonată și pe picior), ceea ce ar asigura transparența acestor operațiuni și creșterea eficienței economice.
Și pentru că ceea ce mi-am propus necesită munca de echipă, îmi doresc să am alături de mine colegi profesioniști, oameni integri, cu respect pentru silvicultură și pentru pădure.
„Pandemia de COVID 19 a influențat activitatea Regiei în sensul că a scăzut cererea de produse lemnoase”
Știm foarte bine că anul 2020, în contextul unei pandemii necruțătoare, a afectat puternic sectorul economic. Cum a gestionat Romsilva, în aceste luni, impactul efectelor crizei sanitare cu implicațiile sale, inerente, din punct de vedere economic? Care sunt problemele cu care v-ați confruntat în acest an?
Dacă în perioada 2016 – 2018 evoluția principalilor indicatori economico-financiari realizați de Regie a înregistrat un trend ascendent, atât în anul 2019, cât și în anul 2020, cifra de afaceri a înregistrat o scădere comparativ cu perioada precedentă ca urmare a situației contextuale existente pe piața lemnului și aș dori să subliniez două cauze principale: existența unei supraproducții de produse lemnoase la nivel european ca urmare a doborâturilor de vânt și/sau atacurilor de insecte defoliatoare survenite în unele state și diminuarea schimburilor comerciale realizate cu statele din orientul apropiat și China, pe fondul tensiunilor geopolitice existente în aceste zone.
De asemenea, pentru anul 2020, suplimentar celor prezentate mai sus, prin impactul pandemiei COVID 19 activitatea regiei a fost influențată în sensul că a scăzut cererea de produse lemnoase (în perioada pandemiei consumul populației a fost orientat în principal către bunuri și servicii de strictă necesitate), s-a restrâns activitatea unor operatori economici din industria lemnului, s-a diminuat în intensitate ritmul activității economice a regiei ca urmare a implementării unor măsuri vizând prevenirea răspândirii COVID 19 (spre ex. limitarea prezenței în aceeași incintă, în vederea prevenirii supraaglomerării, a persoanelor reprezentante ai operatorilor economici care participă la licitațiile de masă lemnoasă) și, nu în ultimul rând, s-au redus schimburile comerciale intra/extracomunitare.
Prin urmare, în primele 10 luni ale anului 2020, Regia a înregistrat o diminuare a cotei de piață de cca. 15%, ceea ce s-a reflectat și în cifra de afaceri.
În contextul provocărilor generate în anul 2020 de situația economică nefavorabilă existentă pe piața lemnului și de pandemia covid-19 conducerea executivă a regiei a tratat, în primele 10 luni ale anului, cu atenție deosebită menținerea stabilității locurilor de muncă existente la nivelul unităților/subunităților regiei precum și acordarea prioritară a drepturilor de personal, în condițiile în care modificările legislative survenite la finalul anului 2019 (Legea nr. 234/2019) au condus la majorări semnificative ale câștigului mediu salarial realizat în anul 2020.
Concret, domnule Țigan care este, astăzi, situația economică a Romsilva? Mai pot fi îndepliniți indicatorii de performanță pe anul 2020?
Pentru a asigura un echilibru bugetar la nivelul anului 2020 am impus măsuri de raționalizare strictă a cheltuielilor, ne limităm la cheltuieli de producție, la începutul anului am decis reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu diminuarea proporțională a drepturilor de personal, am renunțat la acordarea de sponsorizări în bani și la cheltuielile de protocol, regia efectuând în anul 2020 sponsorizări exclusiv cu puieți forestieri.
Toate categoriile de cheltuieli operaționale realizate pe total Regie au înregistrat un nivel inferior celui realizat în anul precedent.
Cu toate aceste greutăți, pe tot parcursul anului 2020 ne-am îndeplinit toate obligațiile fiscale aferente activității desfășurate, la data actuală neînregistrând obligații restante către bugetele publice sau către angajați.
Estimez că, până la finele anului 2020, se vor realiza toți indicatorii de performanță programați, inclusiv indicatorul “profit brut”.
„Nu se poate ca într-o economie de piață normală să restricționezi vânzarea unor specii și sortimente la un procent de 30%, unele firme importând material lemnos, iar lemnul nostru provenit din doborâturi de vânt să putrezească în pădure”
40 de vagoane cu rășinoase de proastă calitate, din Cehia, infestate cu boli și dăunători, au fost confiscate, recent, în gara Sfântu Gheorghe, de polițiștii de la Transporturi. Și asta în contextul în care lemnul de foarte bună calitate din România putrezește în păduri. Situația este, din păcate, cauzată de unele anomalii din cadrul Codului silvic care nu permite ca o firmă care prelucrează lemn să poată cumpăra și prelucra mai mult de 30 la sută dintr-o specie sau un sortiment de lemn. Cum poate fi remediată această situație?
Lemnul din Europa (excedent pe piața europeană, provenit din doborâturi de vânt) este mult mai ieftin decât lemnul din România, ceea ce îl face mult mai atractiv, comparativ cu lemnul de pe piața internă. Am susținut mereu că orice lege este perfectibilă, iar Codul silvic nu face excepție. De fiecare dată când legiuitorul va decide modificarea acestei legi, Romsilva își va aduce contribuția prin propuneri concrete, în acest sens, cum ar fi abrogarea articolelor 59 și 60 din Codul silvic. Nu se poate ca într-o economie de piață normală să restricționezi vânzarea unor specii și sortimente la un procent de 30%, unele firme importând material lemnos, iar lemnul nostru provenit din doborâturi de vânt să putrezească în pădure.
„Am reușit să vindem către populație un volum de peste 1,2 milioane mc de lemn de foc”
Cum a gestionat Romsilva în contextul iernii 2020-2021 aprovizionarea cu lemn de foc a populației? Despre ce cantități de lemn vorbim?
Regia Națională a Pădurilor-Romsilva asigură permanent necesarul de lemn atât pentru aprovizionarea populației, cât și a altor beneficiari legali (unități de interes local, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, asociații, fundații) prin vânzarea directă. În primele 10 luni ale anului curent am reușit să vindem către populație un volum de 1.275.352 mc de lemn de foc, iar direcțiile silvice au stocuri de lemn pentru foc pentru a onora toate solicitările venite din partea populației pentru încălzirea pe parcursul sezonului rece.
Aș dori să menționez că avem direcții silvice care au venit în întâmpinarea cererilor, asigurând livrarea lemnului de foc direct la consumatorul final, cu mijloacele proprii sau prin achiziția de servicii de transport.
Programul perdelelor forestiere reprezintă o prioritate a RNP-Romsilva. Care sunt măsurile întreprinse de Romsilva, la acest capitol, în mandatul lui Teodor Țigan?
În cursul anului 2020, au fost întocmite nouă proiecte de hotărâri de guvern pentru aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere, pentru o suprafață totală de 237,13 ha, care au fost înaintate către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în vederea promovării.
Din cele nouă proiecte de hotărâri de guvern înaintate, au fost publicate, până în prezent, 4 hotărâri de guvern care vizează realizarea de perdele de protecție în județul Călărași și Brăila.
Au fost aprobate și urmează a fi publicate în Monitorul Oficial alte două hotărâri de guvern, pentru realizarea a 29,2644 ha de perdele forestiere de protecție a Autostrăzii A2, pe teritoriul administrativ al UAT Borcea, Județul Călărași, și Fetești, Județul Ialomița, și 27,9927 ha de perdele forestiere de protecție a DN 2B, pe teritoriul administrativ al UAT Ianca și Traian, Județul Brăila.
Diferența de patru proiecte sunt promovate și sunt în curs de avizare interministerială.
În baza hotărârilor de guvern nr. 665/2018, nr. 668/2018, nr. 821/2018, au fost plantate 79,9 ha perdele forestiere, la care se adaugă alte 35,65 ha de perdele forestiere de protecție plantate pe terenuri agricole proprietatea publică a statului, aflate în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva,
În primăvara anului 2020 s-au mai plantat, conform celor trei obiective cu HG publicate în anul 2018, suprafața de 17,00 ha, urmând ca în perioada următoare să mai fie plantate o diferență de 7 ha.
Dacă ne referim la pădurile proprietate publică a statului despre ce cantitate de lemn recoltat vorbim, în primele zece luni, ale anului 2020? Și, în altă ordine de idei, cât se mai taie, domnule Țigan, la ora actuală din pădurile administrate de RNP-Rosmilva? Și mă refer aici la cuantumul recoltărilor ilegale de lemn…
În primele 10 luni ale anului 2020, s-au recoltat, din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Romsilva, circa 7.305 mii mc, din care 4.965 mii mc prin vânzare pe picior către agenți economici atestați pentru exploatări forestiere, iar 2.340 mii mc în regie proprie.
Conform amenajamentelor silvice, volumul de lemn ce ar fi putut fi recoltat în anul 2020 era de circa 16.500 mii mc, din care Consiliul de Administrație al Romsilva a stabilit recoltarea a 9.500 mii mc, adică 58%. Totodată, în 2020, Romsilva va realiza lucrări de regenerare a pădurilor pe circa 50 mii ha.
“Limitarea tăierilor ilegale produse în fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor, o prioritate”
Ce măsuri întreprinde Romsilva pentru a reduce ilegalitățile produse în pădurile României?
Personalul silvic este preocupat pentru limitarea tăierilor ilegale produse în fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva prin acţiuni desfăşurate conform programelor proprii sau în comun cu organele de poliţie şi ale jandarmeriei.
Programele de pază a fondului forestier, fundamentate şi aprobate în fiecare an, au urmărit asigurarea integrității fondului forestier şi adoptarea de măsuri care să conducă la reducerea presiunii exercitate de populaţie asupra pădurii şi, implicit, la limitarea tăierilor ilegale.
Toate aceste acțiuni se desfășoară având la bază actele normative, care reglementează respectarea integrităţii fondului forestier şi care ne oferă soluţii generale de abordare a problemelor ivite în practica silvică.
Pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în fondul forestier administrat/pentru care se asigură servicii silvice de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în special a tăierilor și sustragerilor ilegale de materiale lemnoase, în ultimii ani au fost implementate și aplicate o serie de măsuri, dintre care amintim: utilizarea Sistemului Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), punerea în aplicare a prevederilor din Planul comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier „Scutul Pădurii”, încheierea de protocoale la nivel central și/sau teritorial între Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și instituțiile cu competențe în prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier, efectuarea de controale de fond și parțiale în cantoanele silvice, efectuarea de controale tematice, amplasarea de sisteme de supraveghere cu caracter experimental în zone cu vulnerabilități, configurarea zonelor de risc pe hărțile amenajistice, etc.
Studiile de specialitate au arătat că România este țara cu cele multe păduri virgine din Europa. Câte au fost identificate la nivel național și care este stadiul includerii acestora în catalogul pădurilor virgine? Cum stă România la acest capitol în comparație cu alte state europene?
La această dată, în Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine, postat pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, este înscrisă o suprafață totală de 43.823,36 ha, din care suprafața de 34.972,55 ha inclusă în Catalog reprezintă păduri proprietate publică a statului aflate în administrarea Regie Naționale a Pădurilor – Romsilva, respectiv 80% din suprafața pădurilor incluse în Catalog.
Întreaga suprafață de 43.823,36 ha (din care păduri virgine 7.401,98 ha și păduri cvasivirgine 36.421,38 ha) cuprinsă în Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine a fost integral verificată pe teren și confirmate de către amenajiști sau elaboratorii de studii.
Trebuie menționat că pentru a include o pădure Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine trebuie să îndeplinească, cumulativ, anumite criterii și indicatori de încadrare, care sunt prevăzuti în Ordinul de Ministru nr. 3397/2012 și Ordinul de Ministru nr. 2525/2016.
Pădurile virgine și cvasivirgine din fondul forestier de stat sunt identificate atât de specialiștii Romsilva, în urma lucrărilor de revizuire a amenajamentelor silvice, cât și de alte entități prin studii de fundamentare.
Concret, pentru fiecare suprafață eligibilă se întocmește un studiu de fundamentare, care este transmis Gărzii Forestiere, care verifică toate criteriile și, dacă sunt îndeplinite, demarează procesul de includere în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, după care, studiile respective, vor fi apoi supuse avizării în cadrul Comisiei Tehnice de Avizare pentru Silvicultură din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
În momentul în care sunt incluse în Catalog, pădurile virgine sau cvasivirgine au un regim de protecție, fiind interzise orice lucrări silvice.
Trebuie să ne mândrim cu faptul că România este țara cu cele mai mari suprafețe de păduri virgine din Uniunea Europeană. După unele studii, țara noastră deține circa două treimi din totalul pădurilor virgine/cvasivirgine ale Europei, excepție făcând Rusia.
„Îmbunătățirea imaginii Romsilva este un proces pe termen lung, la care se muncește permanent!”
Reprezintă îmbunătățirea imaginii Romsilva o prioritate pentru actualul management al Regiei?
Bineînțeles că imaginea Romsilva este o prioritate și pentru mine, așa cum ar trebui să reprezinte pentru orice companie sau corporație de o asemenea anvergură. Tocmai de aceea, prin compartimentul dedicat, se poate observa că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva are cea mai solidă prezență în rețelele de socializare dintre toate instituțiile publice ce țin de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Suntem prezenți pe Facebook, Youtube, Twitter și Instagram și toate aceste canale de social media Romsilva a avut o creștere puternică și organică în urma unei strategii de creștere în rețelele de socializare adoptată de echipa de comunicare. De exemplu, pagina noastră de Facebook, care prezintă zilnic aspecte ale activităților noastre, a ajuns la peste 110 de mii de aprecieri și urmăritori, ceea ce sporește considerabil diseminarea mesajelor pozitive transmise de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
Este de apreciat cum de la o companie cu imagine negativă, în mare măsură din lipsa unei comunicări ample și țintite, s-a reușit, în câțiva ani, printr-o strategie de comunicare unitară și coerentă, la o imagine neutră și pozitivă în rândul opiniei publice. Evident că îmbunătățirea imaginii nu este un proces ușor, care se întâmplă peste noapte și cine are aceste așteptări, nu este realist.
Îmbunătățirea imaginii este un proces pe termen lung, la care se muncește permanent și la care trebuie să se implice întreg personalul. Din nefericire, într-o instituție cu peste 16.000 de angajați, este foarte probabil să existe și exemple negative, angajați care nu fac cinste acestei bresle și care, din păcate, prin acte izolate, pătează nemeritat imaginea întregului sector.
Cu toate acestea, pentru o mai bună înțelegere din partea publicului larg, direcțiile noastre de acțiune sunt: informarea cu privire la activitățile noastre, schimbarea atitudinii publicului țintă (intern și extern) fața de regie pentru a ajunge, în cele din urmă, la schimbarea comportamentului acestui public și la implicarea față de inițiativele noastre.
Un interviu realizat de Iulian Badea