Premiul de Excelență Octavian Stănășilă, acordat olimpicilor la matematică
Universitatea POLITEHNICA din București susține excelența în educația preuniversitară prin recompensarea performanței din învățământul liceal pe care elevii claselor a – XI-a au înregistrat-o la olimpiada națională de matematică.
Astfel, Universitatea POLITEHNICA din București a decis ca, începând din acest an, să acorde Premiul de Excelență Prof. Dr. Octavian Stănășilă primilor 3 clasati la Olimpiada Națională de Matematică pentru nivelul clasei a XI-a. Laureații acestui premiu decernat în 2022 sunt: Constantinescu Iustinian Cristian, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, Popa Maria Cristina, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava și Dragomirescu Robert, Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București.
Octavian Stănășilă, profesor emerit de matematică, autor a zeci de culegeri și manuale de specialitate, a fost șeful catedrei de matematici din cadrul Universității POLITEHNICA din București unde a și condus mulți ani doctorate în domeniul care l-a consacrat. De asemenea, Octavian Stănășilă a predat şi a fost invitat la universităţi de renume precum Universitatea din Pisa – Italia, Universitatea din Nisa – Franţa sau Institutul de Tehnologie din Massachusetts- SUA. A fost membru al Institutului de Matematică al Academiei Române. Profesorul și cercetătorul Octavian Stănăşilă a obținut rezultate importante în teoria spațiilor analitice, analiză matematică și teoria semnalelor.
Despre Universitatea POLITEHNICA din București
Universitatea POLITEHNICA din București este cea mai veche și prestigioasă școală de ingineri din România. Tradițiile ei sunt legate de înființarea, în anul 1818, de către Gheorghe Lazăr, a primei Școli tehnice superioare cu predare în limba română, la mănăstirea Sfântul Sava din București. La 10 iunie 1920 a fost înființată Școala Politehnica din București, având patru secții: Electromecanică, Construcții, Mine și Metalurgie, Secția Industrială. Din noiembrie 1920 denumirea se schimbă în POLITEHNICA din București. In baza rezoluției Senatului din noiembrie 1992, Institutul Politehnic din București a devenit Universitatea POLITEHNICA din București. În prezent UPB are 15 facultăți și peste 30000 de studenți, fiind cea mai mare școală de ingineri din țară.