Marko Attila refuză să vină în România
Marko Attila a fost trimis în judecată în același dosar cu fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, deputatul Theodor Nicolescu, dar şi alte nouă persoane. Ei au făcut parte din Comisia de Despăgubiri a ANRP sau au efectuat expertize false, susțin procurorii. Acuzaţiile care le sunt aduse sunt de abuz în serviciu sau luare de mită.
Deputatul UDMR Marko Attila a plecat în Ungaria în decembrie anul trecut, după ce colegii săi au votat în favoarea arestării preventive în dosarul ANRP. Deşi nu a mai revenit în ţară, Marko Attila beneficiază încă de toate drepturile pe care i le oferă funcţia.
Până acum, Marko Attila a încasat de la Parlament patru indemnizaţii. În decembrie şi ianuarie a primit aproape 5.000 de lei, în timp ce în februarie doar 3500, iar în luna martie, puţin peste 4.000 de lei. Şi biroul deputatului UDMR a funcţionat în continuare. În fiecare lună, Parlamentul a alocat deputatului peste 10.000 de lei.
Parlamentul îi plăteşte în continuare şi cazarea în Bucureşti. Câte 4.000 de lei pe lună au fost viraţi din bugetul Parlamentului pentru o locuinţă în care nu a stat nimeni.
Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marko Attila, a spus că a comunicat cu acesta prin email.”Din ceea ce mi-a comunicat el, rezultă că nu are intenția deocamdată să se reîntoarcă în România”, a spus Eugen Iordăchescu, pentru Digi24. „Problema nu e ce l-am sfătuit eu, ci ce vrea să facă el. Indiferent ce sfaturi i-am dat eu, decizia îi apartine. Dacă el a decis deocamdată să rămână în Ungaria, asta e voința domniei sale. Ca orice alt cetățean al UE, fiecare e liber să stea unde își dorește. E dreptul la liberă mișcare, e dreptul fiecărui cetățean să se stabilească unde crede că îi e lui mai bine, el a așa a înțeles să procedeze”, a adăugat avocatul lui Marko Attila.
„Acest gest din partea sa poate fi interpretat ca o sustragere de la procedurile judiciare. Oricând magistrații pot să decidă luarea unei măsuri preventive față de el. Nimic nu îi împiedică. Că nu s-a întâmplat până acum e un mare semn de întrebare. Exista încuviințarea Camerei încă din decembrie. Oricând puteau cere arestarea, nu s-a întâmplat și nu înțeleg de ce”, a completat avocatul Eugen Iordăchescu.