Deputații decid miercuri dacă Udrea poate fi arestată preventiv

Elena Udrea este din nou la mâna colegilor deputaţi. Fostul ministru află, miercuri, dacă poate fi arestată preventiv pentru a treia oară. Plenul Camerei Deputaților dezbate şi votează cererea procurorilor DNA privind începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru, dar şi cele de reținere și arestare preventivă, în noul dosar. Săptămâna trecută, deputații juriști au dat aviz pozitiv doar solicitării DNA privind încuviințarea începerii urmăririi penale a Elenei Udrea.

Miercuri este o zi decisivă pentru Elena Udrea în plenul Camerei Deputaților. Deputaţii vor vota cele trei noi cereri formulate pe numele fostului ministru: de urmărire penală, reţinere şi arestare preventivă. Votul asupra rapoartelor Comisiei juridice în acest caz va fi secret cu bile, relatează Romaniatv.net.

„Voi spune de la tribuna Parlamentului adevărul despre ce se întâmplă azi în România. Nu le-am cerut niciodată să voteze într-un fel sau altul. O să le spun lucrurile care țin de evidența unui abuz. Nu se poate să ceri de trei ori arestarea preventivă. Eu sunt sub control judiciar, sunt sub o măsură preventivă. Care este nevoia de a fi arestată din nou preventiv? Și o să le spun lucruri care țin de contextul în care se află România astăzi. În rest nu o să le solicit nimic”, a declarat deputatul Elena Udrea.

Vinerea trecută, cererea DNA privind reținerea și arestarea preventivă a deputatului Elena Udrea nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată în Comisia juridică. Deputații juriști au aprobat doar cererea DNA privind încuviințarea începerii urmăririi penale a Elenei Udrea.

Udrea este suspectată că, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, având influenţă asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei şi SC Hidroelectrica SA, a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA. Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA că a primit de la acest om de afaceri suma de 3,8 milioane de dolari.

Astfel, Elena Udrea este suspectată de luare de mită, în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii  financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei, spălare de bani în formă continuată şi fals în declaraţii de avere în formă continuată, cu referire la declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2012.

Udrea este sub control judiciar din 16 iunie când instanţa supremă a decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu din 7 mai până în 16 iunie. Din 25 februarie până în 30 aprilie, Udrea a fost încarcerată în Arestul central al Poliţiei Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgşor.

În 21 aprilie, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Elena Udrea este urmărită penal şi în dosarul „Microsoft”, cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanţa a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.