Fostul premier portughez iese din închisoare

Share:

Fostul premier portughez José Socrates, în arest preventiv din noiembrie 2014 în cadrul unei anchete pentru corupție, poate ieși din închisoare, dar rămâne în arest la domiciliu, a anunțat vineri Parchetul General, relatează AFP.

Conform deciziei tribunalului de instrucție, José Socrates va fi „în arest la domiciliu, fără obligația de a purta o brățară electronică”, a precizat Ministerul Public într-un comunicat.

Șef al guvernului între 2005 și 2011, José Socrates a fost arestat la 21 noiembrie. Peste trei zile a fost inculpat pentru corupție, spălare de bani și fraudă fiscală în formă agravată și apoi plasat în arest preventiv la închisoarea Evora (sud-est).

De atunci, justiția portugheză a respins numeroase cereri de eliberare din partea fostului premier în vârstă de 57 de ani.

În iunie, fostul lider socialist, care afirmă că este nevinovat, declarându-se „prizonier politic”, a refuzat o propunere a Ministerului Public de a fi plasat în arest la domiciliu sub supraveghere electronică.

Mai multe ale persoane, printre care afaceristul Carlos Santos Silva și fostul ministru socialist Armando Vara, au fost inculpate în acest caz, care afectează imaginea opoziției socialiste în contextul apropierii alegerilor legislative, programate la 4 octombrie.

Carlos Santos Silva a fost plasat în arest la domiciliu sub supraveghere electronică în luna mai, după ce a petrecut șase luni în arest preventiv.

Potrivit presei portugheze, justiția îl suspectează pe omul de afaceri că a primit sume importante în contul lui José Socrates, în schimbul unui tratament preferențial acordat grupului de construcții Lena, în timpul mandatului fostului premier.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.