Conservatorii din Polonia câștigă alegerile, dar pierd marile orașe!

0

Partidul conservator aflat la putere în Polonia a câştigat alegerile locale de duminică în majoritatea regiunilor, dar opoziţia va conduce mai multe mari oraşe, printre care şi capitala Varşovia, conform rezultatelor oficiale publicate în noaptea de miercuri spre joi, transmite AFP.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS, la putere), condus de Jaroslaw Kaczynski, a câştigat în nouă din 16 consilii regionale, cu o majoritate absolută în şase dintre ele, situate în bună parte în estul ţării, în acest scrutin considerat ca un test înaintea alegerilor europene de la sfârşitul lunii mai şi a alegerilor legislative de peste un an.

Acest rezultat constituie un important avans al PiS în regiuni. La sfârşitul scrutinului din urmă cu patru ani, partidul conservator controla doar un consiliu local.

Coaliţia Civică, formată din două partide liberale de opoziţie (Platforma Civică şi Nowoczesna), a câştigat în şapte consilii regionale, dar nu a obţinut majoritatea decât într-unul dintre ele, iar pentru a guverna în celelalte va trebui să formeze o coaliţie fie cu Partidul Ţărănesc (PSL), aliatul său natural, fie cu Partidul Social-Democrat (SLD) sau chiar cu comitete independente.

Şansele ca PiS să creeze coaliţii în trei regiuni unde nu are majoritate absolută par reduse.

Deşi sunt învingători în regiuni, conservatorii au suferit un eşec usturător în marea majoritatea a marilor oraşe.

În oraşe precum Varşovia, Lodz, Poznan, Lublin sau Wroclaw, reprezentanţii opoziţiei au câştigat alegerile pentru primărie încă din primul tur. La Gdansk şi Cracovia, primarul va fi ales în al doilea tur, la 4 noiembrie.

Scrutinul a fost marcat de o participare record pentru acest tip de alegeri, de 54,7%, comparativ cu 47,4% în 2014.

Partidul Conservator a beneficiat de politica sa socială generoasă, posibilă datorită avansului economiei.

Alegătorii săi văd în Jaroslaw Kaczynski un apărător al intereselor poloneze în faţa UE, inclusiv în ceea ce priveşte refuzul de a primi refugiaţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.