Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, avizat negativ de CSM
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
Avizul CSM, care are caracter consultativ a fost dat la finalul unei şedinţe care a început în jurul orei 11:00 și în care au fost dezbateri intense şi schimburi de replici între cei prezenţi şi ministrul Justiţiei, Stelian Ion.
Au fost înregistrate 11 voturi împiotriva proiectului de şi 8 în favoarea acestuia.
Victor Alistar, membru CSM din partea societății civile, a vorbit despre al doilea vot negativ pe care CSM l-a dat pentru desființarea SIIJ. Consiliul Superior al Magistraturii a decis să nu fie de acord cu desființarea Secției în formula propusă de Ministerul Justiției.
Alistar a explicat că votul a fost unul clar în favoarea menținerii SIIJ și a atenționat Guvernul României că trebuie să țină cont de decizia CSM, chiar dacă nu este obligat.
”Neacordarea garanțiilor de independență, dar și considerente expuse. Toate argumentele au fost puse pe masă. E al doilea aviz negativ. Votul a fost clar, nu a fost diferență de un singur vot, a fost 11 la 8. Acest aviz nu e unul obligatoriu din punct de vedere formal. Dar, în baza cooperării loiale, legiuitorul trebuie să țină seama de ea.
Este important ca această structură, SIIJ, să fie întărită. Independența justiției nu este un beneficiu pentru magistrat, ci pentru justițiabili.
Dacă se va încălca principiul de a nu se merge în regres, se va atac cu succes la CCR. Ar fi o decizie politică”, a spus Victor Alistar, membru CSM, la Antena 3.
În 4 ianuarie, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, declara că este posibil ca în luna martie să fie desfiinţată Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, spunând că urma să solicite ca la prima şedinţă a CSM să fie pus pe ordinea de zi proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ.
„(…) Nu am făcut decât o mică modificare în sensul eliminării unor articole din varianta iniţială a proiectului, tocmai crea un fel de imunităţi pentru magistraţi. Nu ne dorim exces de nicio parte. Nu ne dorim exces nici în zona protecţiei nejustificate a magistraţilor de răspundere, nu ne dorim exces nici din partea presiunii puse, prin astfel de metode, asupra magistraţilor cu, repet, zeci de dosare disciplinare, plângeri penale şi o secţie care a fost percepută în cadrul magistaturii negativ, pe bună dreptate, şi nu doar în cadrul magistraturii şi de către organismele internaţionale şi în cadrul MCV, Comisia Europeană care a analizat acest lucru”, afirma atunci Stelian Ion.