Lukașenko preia controlul total în Belarus. Lidera opoziției recunoaște că „a pierdut strada”!

0

La şase luni de la alegerile prezidenţiale din Belarus, câștigate din nou de liderul autoritar Aleksandr Lukașenko, lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a recunoscut că mişcarea pentru democraţie a suferit o înfrângere temporară, relatează duminică DPA.

„Trebuie să recunosc, am pierdut strada”, a declarat Svetlana Tihanovskaia într-un interviu pentru ziarul elveţian Le Temps. „Nu avem mijloacele necesare să contracarăm violenţa regimului împotriva protestatarilor”, a adăugat ea.

Guvernul, a spus Tihanovskaia, are armele şi are puterea. „Da, se pare că pentru moment am pierdut”, a adăugat ea.

Belarus a fost dominat de o criză politică internă după alegerile prezidenţiale din 9 august în care Aleksandr Lukaşenko a declarat victoria cu 80,1% din voturi.

Alegerea lui Lukaşenko, la putere de 26 de ani, a fost văzută pe scară largă ca trucată şi a provocat luni de proteste imense în stradă. Opoziţia crede că Tihanovskaia este adevăratul câştigător.

De atunci, aceste proteste şi-au pierdut din intensitate, pe fondul arestărilor în masă şi a vremii aspre de iarnă.

Dar opoziţia îşi construieşte structurile pentru bătăliile viitoare înainte de venirea primăverii, a declarat Tihanovskaia pentru Le Temps, care a discutat cu ea în Lituania, unde este în exil.

„Strategia noastră este să ne organizăm mai bine, să punem o presiune constantă asupra regimului până când oamenii sunt gata să iasă din nou în stradă, poate în primăvară”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.