ANAF face pași spre digitalizare. ANAF Mobil, disponibilă până la finele lui 2022!
ANAF, instituția de care mulți români se plâng că funcționează pe baza unui sistem birocratic învechit, face pași spre digitalizare.
Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a anunţat că un proiect privind implementarea unei aplicaţii pentru contribuabili este în licitaţie. ANAF Mobil ar putea fi disponibilă la finalul acestui an.
Lucian Heiuş a declarat, sâmbătă, într-un interviu acordat Antena 3, că aplicaţia ANAF Mobil este în licitaţie.
„Este acel ANAF Mobil, este în licitaţie, este în curs de finalizare, iar ca termen de implementare a acestei aplicaţii, atât pentru Android, cât şi pentru iOS este sfârşitul anului”, a spus Heiuş.
Cu ajutorul acestei aplicații contribuabilii vor putea să își vizualizeze fișa fiscală. „Ne dorim ca de pe telefonul mobil să poţi să poţi să vizualizezi fişa fiscală”, a mai explicat el.
Şeful ANAF a prezentat vineri noi date cu privire la evaziunea fiscală record din România şi a făcut un apel către populaţie să îşi plătească taxele şi impozitele.
Depunerea declarației unice 212 se poate face până pe data de 25 mai, a anunţat, vineri, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă, menţionând că încasările de pe urma acesteia ar putea ajunge anul acesta la 2 miliarde de lei.
„Cu permisiunea dumneavoastră aş vrea doar să mai reamintesc contribuabililor persoane fizice că 25 mai este ultima zi de depunere a declaraţiei unice 212. Avem depuse până acum este 530.000 de declaraţii. Noi ne aşteptăm să fie undeva în jur de 800.000. Este o declaraţie pe care persoanele fizice trebuie să o depună anual. Sper ca gradul de depunere să fie foarte mare şi îmi doresc bineînţeles şi ca gradul de conformare voluntară la plată în cazul peroanelor fizice să depăşească aşteptările noastre. Dacă anul trecut am încasat undeva la 1,5 miliarde ca urmare a acestei declaraţii 212, sperăm ca anul acesta să depăşim 2 miliarde de lei”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.
Potrivit unui comunicat al ANAF, declaraţia unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.